Vaccinehåb øger forventninger til den tyske økonomi

Set med danske øjne er den økonomiske udviklingen i Tyskland også interessant.

Historisk tilbageslag til euroområdet

Friske tal viser, at den tyske økonomi står i en svær tid, men man er stadig optimistiske omkring frem­tids­ud­sig­ter­ne. Den melding kommer fra det netop of­fent­lig­gjor­te ZEW-indeks, der er en samling af analytikernes bud på den nuværende økonomiske situation samt udsigterne for den tyske økonomi. ZEW-indekset kan derved ses som en tidlig indikator for den tyske økonomi.

Vurderingen af den nuværende økonomiske situation falder fra -64,3 til -66,5, og derved er vurderingen lidt dårligere end i sidste måned. Der er heller ikke nogen tvivl om, at den tyske økonomi står i en svær tid. Ligesom herhjemme er det en krise, der rammer meget skævt, og ser vi mod PMI-indekset, som måler de tyske virksomheders situation, så oplever industrien fremgang mens ser­vi­ce­sek­to­ren slås med effekterne af smittebølgerne og oplever tilbagegang.

På trods af en svær situation vurderes frem­tids­ud­sig­ter­ne væsentlig bedre end sidste måned. Indekset for frem­tids­for­vent­nin­ger stiger fra 39 til 55. Der var forventet en stigning til 46, hvorfor dagens tal overrasker særdeles positivt. Der er også grund til at være optimistiske omkring fremtiden, da vi i løbet af året har lært meget om smit­te­be­kæm­pel­se, og derfor rammer nye restriktioner økonomien mindre hårdt end i foråret. Den mest mærkbare årsag til den kraftige stigning, set fra vores stol, skal dog findes i de positive nyheder fra flere vac­ci­ne­pro­du­cen­ter, der øger troen på at vi snart kan komme virussen til livs.

Set med danske øjne er den økonomiske udviklingen i Tyskland også interessant, da den tyske eksport beskæftiger omkring 115.000 danske arbejdspladser. Et Tyskland i en længerevarende recession har potentialet til at påvirke den danske økonomi, idet den økonomiske situation i Tyskland ikke kun påvirker vores samhandel, men at Tyskland også er et vigtigt vækstlokomotiv for hele EU.

Med of­fent­lig­gø­rel­sen af ZEW-indekset for Tyskland offentliggøres også for­vent­nin­ger­ne til eurozonens økonomier under et. Indekset stiger fra 32,8 til 54,4, også her er analytikerne altså mere fortrøst­nings­ful­de end for en måned siden, hvor vi også ser positive vaccinenyheder som værende en primære årsag. Da over halvdelen af den danske eksport ender i EU, er de lysere udsigter også en glædelig nyhed. En hurtigere europæisk genopretning vil være med til at holde hånden under de omkring 450.000 danske arbejdspladser, som afhænger af eksporten til EU.

Vi er grundlæggende også optimistiske omkring frem­tids­ud­sig­ter­ne for både den europæiske og tyske økonomi, men det er vigtigt, at være opmærksom på, at det kan tage tid at få udrullet vaccinerne, hvorfor den økonomiske krise, altså ikke forsvinder i morgen.

Relaterede artikler