Lille fald i inflationen i eurozonen

Man havde håbet på lidt bedre og lidt mere pil ned.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Eurostat viser, at inflationen i eurozonen falder til 2,5% i juni fra 2,6% i maj. Det er som ventet. Inflationen toppede i oktober 2022 på 10,6%. Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er korrigeret for priser på energi og fødevarer, var uændret i juni på 2,9%. Ker­ne­in­f­la­tio­nen toppede i marts sidste år med 5,7%.

Et meget lille fald i inflationen i eurozonen, og samtidig står ker­ne­in­f­la­tio­nen stille. Man havde håbet på lidt bedre og lidt mere pil ned. Ikke desto mindre er der helt generelt kommet mere styr på inflationen. Og tilmed så tilstrækkeligt at ECB i juni så sit snit til at skære toppen af renterne. En rentesænkning der har været ventet længe. Det er formentlig begyndelsen på flere ren­tes­ænk­nin­ger. Ikke mange, men der vi forventer flere.

I juni fik sænkede ECB renten for første gang siden 2019. Centralbanken signalerer dermed, at man er fortrøst­nings­fuld omkring, at inflationen er kommet mere under kontrol. Vi forventer yderligere to ren­te­ned­sæt­tel­ser inden året er omme.

Renterne på især de variabelt forrentede realkreditlån herhjemme er påvirkede af inflationen i eurozonen og udsigten til ren­tes­ænk­nin­ger. Renterne i 2024 har overordnet set peget en smule ned understøttet af første rentesænkning fra ECB. Men havde man håbet på mærkbare rentefald, så står man foreløbig nok skuffet tilbage. Boligrenterne er steget væsentligt gennem de seneste år, hvor de fleste boligejere med variabel rente havde en rente i negativ for to år siden, så lyder renten tættere på 4% i dag.

Relaterede artikler