Guide til boligkøb

Der er meget at tage højde for, når man køber bolig. Et boligkøb er en stor investering - for langt de fleste en de af allerstørste i livet – og der kan opstå mange økonomiske og praktiske spørgsmål i forbindelse med købet. Vi har samlet en række gode råd til dig, der står overfor et boligkøb, så du kan få svar på dine spørgsmål og komme trygt igennem hele købsprocessen.

1. Kontakt banken tidligt i processen

Før du indleder boligjagten, er det er altid en god ide at starte med at få et økonomisk overblik. Vi anbefaler at du kontakter din bank så tidligt i købsprocessen som overhovedet muligt. Banken kan hjælpe dig med at få det totale overblik over din økonomi og dit budget, og det giver dig langt bedre forudsætninger for din videre boligjagt.

Når du involverer din bank i dit boligkøb allerede fra begyndelsen, får du et bedre overblik over, hvordan dit boligkøb og din økonomi skal hænge sammen. Du får overblik over, hvilke udgifter der er forbundet med købet, så du er helt sikker på at få regnet alle omkostningerne med. Men vigtigst af alt får du bankens godkendelse på boligkøbet, så du ved, præcist hvad du har råd til at købe bolig for.

Kontakt os og hør mere om dine muligheder

2. Prioriter dine drømme og behov

Økonomi er ikke det eneste aspekt i et boligkøb. Et boligkøb handler i lige så høj grad om nye drømme og behov. Sørg for at blive afklaret omkring dine boligdrømme, forventninger og ønsker til dit kommende hjem for at gøre din boligsøgning nemmere.

Når du skal danne dig et overblik over, hvad der er allervigtigst for dig, er det en god idé at tænke langsigtet.

Din nye bolig skal gerne kunne fungere som dit hjem i mange år frem. Derfor skal boligen også passe til dine fremtidsdrømme. Drømmer du fx om fa­mi­lie­for­ø­gel­se, skal der gerne være plads til et børneværelse på sigt, og hvis du drømmer om at kunne blive gammel i boligen, skal den kunne imødekomme et potentielt større behov for tilgængelighed.

Men boligen skal også passe til din nuværende dagligdag. Derfor er det også vigtigt at tænke dine hver­dags­ru­ti­ner ind i boligen i forhold til afstand til din arbejdsplads, børnenes dag­in­sti­tu­tio­ner, ind­købs­mu­lig­he­der og offentlig transport.

3. Bliv en del af den lokale ejendomsmæglers køberkartotek

På det nuværende boligmarked er det nogle gange nødvendigt at handle hurtigt. Derfor kan det betale sig at være på god fod med de lokale ejen­doms­mæg­le­re i dine drømmeområder.

Bliv en del af mæglernes køberkartotek. På den måde er du sikker på at blive præsenteret for de mest relevante boliger, hvis ejen­doms­mæg­le­ren får en bolig ind, der matcher dine behov.

4. Indsaml de vigtige informationer om boligen

Når du har fundet den rigtige bolig, er det vigtigt at læse både tilstands- og el­in­stal­la­tions­rap­por­ten grundigt. Så sikrer du, at alt er som det skal være, inden du går videre med købet.

Til­stands­rap­port
Til­stands­rap­por­ten kan give dig et vigtigt indblik i boligens generelle stand, og om der er eventuelle skader på huset, som kræver forbedringer i løbet af den nærmeste fremtid.

El­in­stal­la­tions­rap­port
I boligens el­in­stal­la­tions­rap­port kan du læse, om boligens el­in­stal­la­tio­ner, eltavler, stikkontakter og strøm­for­bin­del­ser er udført efter de gældende lovkrav og regler, og om de er funk­tions­dyg­ti­ge.

Det er lovpligtigt for sælger at udarbejde både en tilstands- og el­in­stal­la­tions­rap­port i forbindelse med et salg, og begge rapporter er en forudsætning for, at du kan tagne en ejer­skif­te­for­sik­ring.

Det er altid en god ide at få både bankens og en håndværkers vurdering af til­stands­rap­por­ten og el­in­stal­la­tions­rap­por­ten, så du ved, om du skal medregne en renovering i dit boligbudget.

Tag eventuelt en byggesagkyndig med ud at se huset, så vedkommende kan vurdere skaderne i forhold til tidshorisont og omfang af renoveringerne. Med en byggesagkyndig vurdering er det også langt nemmere for banken at vurdere fi­nan­si­e­rings­mu­lig­he­der­ne for potentielle udbedringer.

5. Orienter dig i lokal- og energiplanen

Det er også vigtigt at orientere dig i boligens energiplan og lokalplanen for nærområdet, inden du går videre med boligkøbet.

Energiplanen giver dig indblik i de månedlige udgifter i forbrug, og du kan ofte også finde forslag til, hvordan boligens energimærkning kan forbedres, så for­brugs­ud­gif­ter­ne sænkes.

Det kan også være rart at have orienteret dig i lokalplanerne for den kommune, hvor boligen er placeret. I planerne kan du læse, om der er planlagt nogle større anlægs- eller byggeprojekter i nærheden af boligen. På den måde ved du, om du skal forberede dig på, at udsigten ændres, eller om du måske skal at bo i byggelarm i nogle år.

6. Indskriv et bank- og advokatforbehold i købsaftalen

Inden du skriver under på købsaftalen, er det en god ide at indskrive både et advokat- og et bankforbehold i aftalen.

Et ad­vo­kat­for­be­hold sikrer, at du kan træde ud af købet, selvom du har skrevet under uden at skulle betale de ellers lovpligtige 1 % af købsprisen.

Det samme gælder for et bankforbehold. Her skal din bankrådgiver godkende økonomien i boligkøbet, før at handlen er gennemført, og du kan derfor træde fra uden omkostninger.

Generelt er en god idé at søge rådgivning fra sagkyndige, der repræsenterer dine interesser, når du skal købe bolig. Det er fx altid en god ide at få en advokat til at gennemgå han­delsvil­kå­re­ne for dig, lave skødet og udarbejde re­fu­sions­op­gø­rel­sen.

7. Få styr på forsikringerne

Når du har fundet drømmeboligen, er det en god ide at sørge for at få boligen forsikret. Med de rette forsikringer får du større tryghed og sikkerhed, hvis du skulle opdage fejl eller skader i boligen.

Husforsikring
Din husforsikring sikrer selve huset ved bl.a. brand, storm og hærværk. Hus­for­sik­rin­gen er vigtig hvis du skal købe hus, da det er den, som sikrer selve bygningen i tilfælde af skader.

Ind­bo­for­sik­ring
Uanset om du bor til leje, i andelsbolig eller ejerbolig, er din ind­bo­for­sik­ring også vigtig. Den forsikrer alt dit indbo – dine møbler, dine værdifulde genstande som fx dine smykker og dine elektroniske genstande som dit TV og din computer i tilfælde af brand, vejrskader og indbrud.

Ejer­skif­te­for­sik­ring
En ejer­skif­te­for­sik­ring dækker eventuelle skjulte skader i boligen, som ikke er anført i til­stands­rap­por­ten. Med en ejer­skif­te­for­sik­ring er du som køber sikret, hvis du skulle finde ukendte fejl og mangler i forbindelse med overtagelsen af din nye bolig.

Du skal tegne en ejer­skif­te­for­sik­ring, inden du skriver under på købsaftalen og sørge for, at forsikringen er gældende fra over­ta­gel­ses­da­to.

Brug for personlig rådgivning?

Har du brug for personlig rådgivning for at komme videre med dit boligkøb? Du er altid velkommen til at booke et møde med en af vores køberrådgivere. Kø­ber­rå­d­gi­veren kan hjælpe dig med at få overblik over økonomien i dit boligkøb og kan fungere som løbende spar­rings­part­ner gennem hele købsprocessen.

Drømmer du om at flytte ud af byen?

Hvis du drømmer om at flytte hele familien væk fra byen og ud på landet, så er der andet end stemningen i det nye hus og størrelsen på haven, der får betydning for familiens trivsel og dagligdag. Og det skal der tages højde for – også i budgettet.

Mere inspiration til dit boligkøb

Emne

Har du en konto i forvejen?*

Bemærk:

Når du har valgt emnet ”Oprettelse af lønkonto + kort og netbank”, er det ikke nødvendigt, at vi ringer dig op og hjælper dig i mål. Når du har udfyldt formularen nedenfor og trykket på "Send", bliver du sendt videre til MitID. Herefter kan du med det samme ansøge om en lønkonto hos os – i få, nemme trin.

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her.

Dine oplysninger

Hvilket tidsrum vil du helst kontaktes i?

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem. Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger her.

Du kan blive kunde online

Tak for din interesse for at blive kunde i Arbejdernes Landsbank.

Når du ønsker at oprette en lønkonto hos os, kan du ansøge om det online. Når du har sendt kontaktformularen, bliver du viderestillet til en side, hvor du kan logge ind med MitID. Herefter bliver du guidet gennem få trin, der sikrer, at vi har de korrekte oplysninger i din ansøgning om at blive kunde hos os.

Ved brug af MitID accepterer du, at vi må behandle dit CPR-nummer. Hvis du ikke har MitID, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice på tlf.: 38 48 48 48 – så hjælper vi dig.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder.