Forældrekøb

Et forældrekøb giver dig mulighed for at hjælpe dit barn godt ind på boligmarkedet. Der er flere fordele ved at hjælpe dit barn med den første bolig. Men det er en god ide at sætte dig ind i de gældende regler og krav, før du foretager et forældrekøb.

Hvordan fungerer et forældrekøb?

I realiteten fungerer et forældrekøb som et køb af en hvilken som helst anden bolig. Du køber og finansierer boligen, og dit barn betaler husleje til dig.

I et udfordrende boligmarked, hvor man skal handle hurtigt, og priserne kun er steget inden for de sidste mange år, kan det være svært at finde en bolig til en fornuftig pris og med en attraktiv beliggenhed som ung eller studerende. Især i de større studiebyer kan det være nærmest umuligt. Med et forældrekøb kan du som forældre hjælpe dit barn godt i gang ved at købe en lejlighed, som dit barn kan bo i som lejer.

Uanset hvilken bolig du ønsker at købe til dit barn, er der nogle regler og krav, som det er en god ide at sætte dig ind i. 

Vi kan samtidig henvise dig til vores sam­ar­bejds­part­ner TestaViva, som kan hjælpe dig hurtigt og trygt igennem den juridiske del af et boligkøb på en let og overskuelig måde.

Læs mere om Juridisk rådgivning

Regler for forældrekøb

Der findes flere regler, når du foretager et forældrekøb. Vi anbefaler altid, at du tager kontakt til enten en revisor eller en advokat, som kan hjælpe dig med at holde styr på alle gældende regler, så du sikrer at forældrekøbet foregår korrekt, og at alt bliver indskrevet i din forskuds­op­gø­rel­se.

Du skal betale skat af markedslejen

Når du udlejer en bolig til dit barn, skal du ikke betale ejen­doms­vær­diskat, men du skal betale skat af det beløb, der svarer til markedslejen. Markedslejen er den husleje, som du ville kunne kræve efter lej­e­lov­giv­nin­gens regler.

Det er altid en god ide at sætte en realistisk husleje ved et forældrekøb, der svarer til markedslejen. I huslejen er det vigtigt at tage højde for markedslejen, barnets budget og ydelserne på lånet. På den måde sørger du for, at huslejen passer til din økonomi, og du undgår yderligere beskatning.

Tre beskatningsmetoder

Et forældrekøb kan juridisk set sidestilles med et selvstændigt er­hvervs­dri­ven­de. Derfor har du ved et forældrekøb mulighed for at vælge beskatning efter tre forskellige metoder. De almindelige skatteregler, ka­pi­ta­laf­ka­st­ord­nin­gen eller virk­som­heds­ord­nin­gen.

Hver metode har forskellige krav og fordele. Hvilken metode der giver dig de største skattefordele afhænger af din økonomi og dine øvrige skatteforhold.

Læs mere om de forskellige be­skat­nings­for­mer på skat.dk

Regnskabskrav

Ved et forældrekøb er der krav om, at du skal lave et regnskab over de samlede udgifter og indtægter forbundet med udlejningen af den lejlighed, du køber.

Her er det en god ide at søge hjælp fra en revisor, så du er helt sikker på, at dit regnskab er korrekt i forhold til de gældende regler.

Sådan kan du finansiere et forældrekøb

Når du foretager et forældrekøb, finansieres boligkøbet fuldstændig, som hvis du skulle købe boligen selv. Den eneste forskel er, at du fungerer som ejer og betaler boligens driftsudgifter, renter og afdrag på boliglånet, og dit barn betaler husleje til dig.

5%-reglen for udbetaling for boligen gælder også for et forældrekøb. Det betyder, at du skal kunne finansiere 5 % af købsprisen gennem egen opsparing eller formue.

Du har forskellige lånemuligheder, alt efter om du ønsker at låne til en ejerbolig eller låne til en andelsbolig.

Lånemuligheder til finansiering af forældrekøb

Nogle har mulighed for at finansiere hele forældrekøbet gennem et lån i friværdien i deres ejerbolig, men dækker din friværdi ikke hele boligkøbet, findes der andre måder at finansiere dit barns bolig på.

De fleste forældre vælger at finansiere 20% af forældrekøbet med et lån i friværdien i deres egen bolig. Der er også mulighed for at bruge frie midler i form af en opsparing.

For de resterende 80 % er der forskellige lånemuligheder afhængig af boligtypen. Når du køber en ejerbolig, kan du finansiere boligkøbet ved at kombinere et banklån og et realkreditlån. Hvis du køber en andelsbolig, kan du finansiere forældrekøbet med et andelsboliglån.

 

 

Forældrekøb af andelsbolig

Når du ønsker at købe en andelsbolig til dit barn, er det en god ide at sætte dig godt ind i, hvilke regler der gælder for forældrekøb i den pågældende andelsforening.

Nogle an­dels­bo­lig­for­e­nin­ger ønsker ikke, at andelshaverne udlejer boligen, og nogle kan også opsætte særlige regler for, hvem du må sælge lejligheden til. Har du planer om, at dit barn på sigt skal købe lejligheden af dig, er det derfor en god ide at undersøge reglerne i an­dels­for­e­nin­gen. På den måde sikrer du at en potentiel overtagelse kan lade sig gøre i foreningen.

Gode råd til forældrekøb

Her er 8 gode råd, hvis du som forældre skal investere i et forældrekøb

 1. Overvej hvor længe barnet skal bo i lejligheden
  Overvej, inden I beslutter jer for et forældrekøb, om barnet skal blive boende i lejligheden længe. Der er store omkostninger forbundet med at købe og sælge en bolig, og det er derfor en god ide at regne på, om et forældrekøb er den bedste økonomiske beslutning i forhold til din og barnets situation.
 2. Tænk langsigtet
  Find en lejlighed der passer til fremtiden. Fx hvor der er plads til at stifte familie eller hvor der på sigt kan flytte en kæreste ind.
 3. Sæt jer ind i foreningens regler
  Hvis I køber en ejerbolig, er det vigtigt at undersøge, om det er tilladt at udleje lejligheden til barnet ifølge ejer­for­e­nin­gens vedtægter. Ligeledes hvis I køber en andelsbolig. Her er det en god ide at sætte jer ind i an­dels­for­e­nin­gens regler for forældrekøb.  
 4. Find en delevenlig lejlighed
  Overvej at købe en delevenlig lejlighed, hvor jeres barn kan udleje et værelse til en studiekammerat for at gøre huslejen mindre og mere overkommelig i barnets budget. Hvis jeres barn skal dele lejligheden med en anden, er det en god ide at lave en fælles lejeaftale. På den måde sikrer I, at I kan opsige hele lejemålet på én gang.
 5. Lav en lejekontrakt
  Hvis I udarbejder en lejekontrakt, kan dit barn modtage boligstøtte.
 6. Undersøg skattereglerne
  Sæt jer grundigt ind i skat­te­o­rd­nin­ger­ne. Kontakt en skatterådgiver.
 7. Fastsæt huslejen til markedslejen
  Fastsæt en realistisk husleje i forhold til markedsleje og låneudgifter, så I ikke risikerer at få en ekstraregning fra skattevæsenet.
 8. Se forældrekøbet som en måde at hjælpe
  Et forældrekøb er ikke med garanti en god investering. På grund af det vekslende boligmarked er der altid en risiko for økonomiske tab forbundet med et forældrekøb. Se hellere forældrekøbet som en måde at sikre dit barn en attraktiv studiebolig med den rette beliggenhed
”Med et forældrekøb vil huslejen for dit barn ofte være lavere end en tilsvarende lejebolig, og det kan derfor være en god mulighed for at hjælpe dit barn godt på vej".
Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, Brian Friis Helmer

Det omvendte forældrekøb

Det er ikke længere kun forældre, der køber en lejlighed til deres børn. Der er flere og flere veletablerede voksne børn, som vælger at købe bolig til deres forældre.

Hvis du hjælper dine forældre til at købe en bolig, gælder de samme regler for dig som ved det klassiske forældrekøb.

Læs mere om det omvendte forældrekøb

Læs mere om finansieringsmuligheder ved et boligkøb

Bestil et møde hos os og hør mere om dine muligheder

Ønsker du at have et boligmøde med os inden for 1 time, kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi er til rådighed alle hverdage kl. 8.00 - 20.00 og weekend kl. 10.00 - 16.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.

Emne

Bemærk:

Når du har valgt emnet ”Oprettelse af lønkonto + kort og netbank”, er det ikke nødvendigt, at vi ringer dig op og hjælper dig i mål. Når du har udfyldt formularen nedenfor og trykket på "Send", bliver du sendt videre til MitID. Herefter kan du med det samme ansøge om en lønkonto hos os – i få, nemme trin.

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her.

Dine oplysninger

Hvilket tidsrum vil du helst kontaktes i?

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem. Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger her.

Du kan blive kunde online

Tak for din interesse for at blive kunde i Arbejdernes Landsbank.

Når du ønsker at oprette en lønkonto hos os, kan du ansøge om det online. Når du har sendt kontaktformularen, bliver du viderestillet til en side, hvor du kan logge ind med MitID. Herefter bliver du guidet gennem få trin, der sikrer, at vi har de korrekte oplysninger i din ansøgning om at blive kunde hos os.

Ved brug af MitID accepterer du, at vi må behandle dit CPR-nummer. Hvis du ikke har MitID, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice på tlf.: 38 48 48 48 – så hjælper vi dig.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder.