Gå til indhold PrivatPrivat BetaErhvervAL-KontoKigDigital signering Gå til navigation
Realkreditlån

Realkreditlån

Hvad er et realkreditlån?

Hvor et almindeligt banklån er en aftale mellem dig og dit pengeinstitut, er et realkreditlån en lidt mere avanceret model. Dit realkreditlån – med pant i din bolig – forhandles nemlig som obligationer på markedet. Det er i virkeligheden ikke så indviklet, som det lyder.

En obligation er et gældsbevis, hvor lånebeløb og tilbagebetalingsvilkår er detaljeret beskrevet. Det kan en investor på markedet så investere i. Danske realkreditobligationer er meget sikre investeringer, hvilket gør dem populære. Der er derfor mange om buddet,g renten er lav.

Det er realkreditinstitutter, der står for at håndtere aftalen mellem dig og dine investorer. Det betyder, at investorerne er trygge, da realkreditinstituttet har foretaget en grundig kreditvurdering af din økonomi. Du slipper dermed for at skulle opsøge og overbevise investorerne på egen hånd. For blandt andet dette betaler du bidragssatser til banker og realkreditinstitutter.

Den lave rente på realkreditlån gør låneformen attraktiv, men du skal være opmærksom på, at du kun kan belåne 80 procent af købsprisen som realkredit – 75 procent for sommerhuse. Resten af finansieringen skal du hente i banklån og opsparing.

Variabel- eller fast rente?

Der findes et væld af forskellige realkreditlån på markedet, men det er én af to overordnede typer, du skal vælge mellem – nemlig lån med enten fast- eller variabel rente. Din økonomiske situation, dine nerver og dit temperament afgør, hvad du bør vælge.

Der er både fordele og ulemper ved de to forskellige typer af realkreditlån. Det er op til dig at vurdere, hvad der passer dig bedst. Her har vi forklaret de to typer af realkreditlån, så du kan guides gennem dit valg.

Realkreditlån med fast rente

Et fastforrentet realkreditlån giver stor tryghed, da du ved, hvad det koster dig at have lånet i hele dets levetid. Rentestigninger er altså ikke noget, du skal ligge søvnløs over med et fastforrentet lån. Den tryghed har dog en pris. Prisen er en højere rente.

En fast rente er derfor et trygt valg. Og afhængigt af markedet i lånets løbetid kan det være mere eller mindre økonomisk fordelagtigt sammenlignet med et realkreditlån med variabel rente.

Realkreditlån med variabel rente

Der findes et hav af forskellige produkter med variabel rente, hvor du efterhånden kan opnå meget lave renter. Det vil typisk være sådan, at jo kortere tid, der er, mellem renterne skal genforhandles, desto billigere er lånet. Det skyldes, at du i princippet med meget kort varsel kan komme til at opleve nogle voldsomme rentestigninger.

Lidt firkantet kan det siges, at du kun bør kaste dig ud i lån med variable renter, hvis du har plads i økonomien til rentestigninger. Fordelen er dog, at du kan få lavere renter i perioder. Vi vil naturligvis gerne rådgive dig med udgangspunkt i netop din økonomiske situation.

Læs mere om de forskellige lånetyper

At afdrage eller ej?

Et andet valg, du skal tage, er, om du ønsker afdragsfrihed. Det har du nemlig mulighed for, uanset om du vælger variabel eller fast rente. Afdragsfrihed betyder, at du i en periode kun betaler renterne på lånet – og altså ikke afdrager på det. Det er ofte en fordel for eksempelvis nye boligkøbere, der kan bruge deres afdragsfrie periode på at nedbringe deres dyrere banklån.

Andre foretrækker bare det større økonomiske råderum, men du bør altid huske, at afdragsfrihed kun er for en periode, der for det meste får sin ende efter 5-10 år.

Herefter betaler du hver måned et afdrag, rente og bidrag til hver eneste termin i resten af lånets levetid.

Beregn realkreditlån med hjælp fra vores boligberegnere. Bliv klogere på ting som: Din samlede boligydelse, hvor dyr en bolig du kan købe, eller hvad et lån vil koste for dig.

Beregn realkreditlån her

Hvad er forskellen på et realkreditlån og et banklån til bolig?

Går du og overvejer, om du måske skal optage et banklån til bolig? Når du vil låne penge til en ny bolig, så har du to valg at vælge i mellem. Du kan enten tage et realkreditlån eller et banklån. Nedenfor beskrives de vigtigste forskelle.

Mulighed for opsigelse

Når du underskriver din låneaftale med din bank for et banklån, så er der mulighed for at opsige lånet, hvis du pludselig ikke har råd til lånet mere. Det kan være, at du mister dit arbejde eller at det kniber med økonomien, og her giver banken en tryghed.

Sammenlignet med et realkreditlån fra et realkreditinstitut, så har du ikke de samme muligheder for opsigelse.

Renter – Faste og variable

Ligesom mange andre lån kan skelnes med enten variable eller faste renter, så gælder det samme for realkreditlån og banklån.

Boliglån, der er finansieret gennem banker, vil i mange tilfælde have variable renter. Den variable rente på dit boliglån kan give dig perioder med en lavere rente, men det betyder også, at der er chance for at få perioder med en højere rente.

Realkreditlån har en fast rente. Det betyder, at renten er fast, og der derfor ikke er mulighed for at opleve fald eller stigninger i renten. For mange giver det en tryghed i forhold til deres økonomi.

Øvrige lån

Bestil et møde hos os og hør mere om dine muligheder

Ønsker du at have et boligmøde med os inden for 1 time, kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi er til rådighed alle hverdage kl. 8.00 - 20.00 og weekend kl. 10.00 - 16.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.

Dine oplysninger behandles fortroligt og vil kun blive anvendt i forbindelse med dit ønske om at blive kontaktet for et uforpligtende møde. Ønsker du at blive kunde hos os, beholder vi dine oplysninger. Ellers sletter vi dem efter 3 måneder. Du kan læse mere om bankens behandling af dine personoplysninger på al-bank.dk/persondata.

Kontakt

Kontakt

Selvbetjening

Selvbetjening