Når du flytter fra byen

Hvis du drømmer om at flytte hele familien væk fra byen og ud på landet, så er der andet end stemningen i det nye hus og størrelsen på haven, der får betydning for familiens trivsel og dagligdag. Og det skal der tages højde for – også i budgettet. Kilde: Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer.

4 grunde til at flytte ud af byen

Det kræver en højere indkomst at bo tæt på en større by. Derfor kigger mange danskere længere væk fra storbyen, når de skal købe en bolig. På den måde kan man også få mere luft i økonomien og råd til andre ting end bare at bo i en bolig – og her er fire økonomiske grunde til at gøre udflytterne øvelsen efter.

1. Spar tusindvis af kroner hver måned

Sammenligner du udgifterne til boliglån, boligskatter, kommuneskatter og daginstitution i en lejlighed på 100 m² i København, så kræver det en indkomst på lidt over 1,1 mio. kr. om året som familie.

Til sammenligning kræver det en indkomst på under 800.000 kr. for at få et hus på 140 m² i Lejre eller Halsnæs. Flytter du uden for byen, så er der potentielt mulighed for mere plads, græs under fødderne, flere par­ke­rings­plad­ser og besparelser for flere tusinde kroner om måneden.

2. Dobbelt så mange m² for pengene

Udviklingen i boligpriserne har været så massiv, at du gennemsnitligt får næsten dobbelt så mange kvadratmeter for pengene i forstæderne sammenlignet med København – og i flere andre steder uden for hovedstaden kan du få endnu flere kvadratmeter for dine penge.

Hvor du med 4 millioner kroner i hånden nok kan finde en lejlighed på 100 m² i København, kan du for eksempel få over dobbelt så mange kvadratmeter i Næstved for den samme sum penge.

3. Du behøver ikke tjene millioner for at få hus og have

Du og din bedre halvdel skal have en samlet indkomst på over 1,45 millioner kroner tilsammen om året for at få råd til et gennemsnitligt hus på 140 m² i København.

Det er ikke så lidt knaster - så for rigtig mange familier med almindelige indkomster og uden opsparing vil det være nødvendigt at flytte længere væk fra byen. I Køge kan I for eksempel ”nøjes” med at tjene lidt under 800.000 kroner om året til sammen for at få råd til et hus på samme antal kvadratmeter.

Selvom 800.000 kroner naturligvis også er mange penge - og at langt fra alle familiers årlige indkomst løber op i det beløb - er det trods alt nemmere for flere at få økonomien til at række til et hus i Køge sammenlignet med København. 

4. Boligpriserne i København er stukket fra resten af landet

København er uden tvivl en populær by at bo i, og der er rift om boligerne. Det får ikke overraskende priserne på ejer­bo­lig­mar­ke­det til at stige.

De seneste fem år er priserne på ejer­lej­lig­he­der i København steget med næsten 32 procent. Det høje prisniveau gør det svært for førs­te­gangs­kø­ber­ne at træde ind på boligmarked i byen, og derfor kan man med fordel se sig om i byerne uden for København – hvor priserne ikke er steget i lige så stort omfang.

Fx er priserne på enfamiliehuse i Roskilde steget med 14 procent på fem år, mens priserne i Hillerød er steget med knap 20 procent.

Flere danskere drømmer sig væk fra storbyen

Se, hvordan to familier har gjort drømmen om et liv uden for storbyen til virkelighed på en dele gård i Lynge.

Når du flytter fra byen

4 overvejelser inden du flytter

Selvom du får højt til himlen, frisk luft og væsentligt flere kvadratmeter for pengene, er det en god ide også at tænke over, hvordan familielivet, hverdagen og økonomien alt i alt vil hænge sammen - vel at mærke inden I flytter.

1. Transport: Går bussen, eller bliver bilen nødvendig?

Man skal ikke undervurdere den tid (og de penge), man bruger på at transportere sig selv og familien fra hjemmet og til arbejde, skole og daginstitution - så det er en god ide at undersøge mulighederne på forhånd.

Offentlig transport er et godt sted at starte, men det er langt fra sikkert, at det vil kunne opfylde familiens behov. Og hvis det bliver nødvendigt med en bil, vil trans­portud­gif­ter­ne fylde væsentlig mere i budgettet.

Hvor en mel­lem­klas­se­bil med forsikringer, brændstof, afgifter og ved­li­ge­hol­del­se kan snildt koste dig 5.000 kroner om måneden, kan du slippe med kun 1.330 kroner om måneden for et 8 zoners pendlerkort. 

2. Daginstitution: Hvad skal mor og far betale?

Det er en god ide at undersøge, hvad kommunen tilbyder af dagtilbud. F.eks. er der stor forskel på de enkelte dag­in­sti­tu­tio­ners faciliteter - nogle tilbyder 100 % økologisk hjemmelavet mad, mens andre beder forældre om selv at medbringe bleer.

Der er også stor forskel på priserne. Ser man f.eks. på to af københavnernes til­flyt­nings­kom­mu­ner Gladsaxe og Hvidovre, skal du i Gladsaxe betale 4.561 kroner om måneden for én vuggestueplads og én børnehaveplads.

Mens du "slipper med" 3.895 kroner om måneden i Hvidovre. Det betyder, at du årligt skal betale 7.998 kroner mere i Gladsaxe sammenlignet med Hvidovre. Der er indregnet søskenderabat på 50% for den billigste dag­in­sti­tu­tions­plads i ovenstående eksempel.

3. Sport og kultur: Hvilke muligheder findes i lokalområdet?

Hvis du er vant til et rigt cafeliv, spændende museer og store sports­op­le­vel­ser inde i byen, kan du godt allerede nu forberede dig på, at disse herligheder nok ikke findes i lige så stort omfang ude på landet.

Ofte er de kulturelle aktiviteter på landet koncentreret omkring idræts­for­e­nin­ger­ne, men du finder ofte også spændende lokale aktiviteter for børnefamilier på biblioteket eller i svømmehallen.

Det vigtigste er, at I ved, hvad lokalområdet kan (og ikke kan) tilbyde - samt hvad priserne er. På den måde undgår I at blive skuffede over mulighederne, efter I er flyttet, og kan samtidig tage højde for udgifterne til fri­tidsak­ti­vi­te­ter i budgettet.  

4. Økonomien: Kan den hænge sammen?

Det lyder utrolig kedeligt, men hvis du skal købe bolig og flytte til en ny by, er det nødvendigt at få lavet et budget og nogle beregninger på, hvordan familiens økonomi vil se ud.

For som husejer kan der være mange flere udgifter, end du har været vant til i bylejligheden. Få din rådgiver i banken til at lave beregningerne for dig – så er du sikker på, at der bliver råd til alt fra grundskyld til ved­li­ge­hol­del­se af boligen.

Få et af de bedste og billigste lån til bolig

Har du et Totalkreditlån hos os, får du ekstra gode fordele.

Læs også