Globale fødevarepriser står bomstille

De globale fødevarepriser toppede, da krigen i Ukraine brød ud, og er siden faldet en del tilbage.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra FN´s fø­de­va­re­pri­sin­deks viser, at de globale fødevarepriser var uændrede i juni i forhold til maj. Således blev der brudt med de forrige tre måneders stigning, hvor de samlet nåede at stige med 2,7%. Fø­de­va­re­pri­sin­dek­set fra FN er baseret på eksporterede og uforarbejdede råvarer og indeholder fem ho­ved­kom­po­nen­ter bestående af korn, kød, me­je­ri­pro­duk­ter, sukker og vegetabilske olier.

 

Globale fødevarepriser står bomstille i juni. Når alt kommer til alt, er der tale om en væsentlig mere rolig udvikling i fø­de­va­re­pri­ser­ne, end vi har set de seneste år. De globale fødevarepriser toppede, da krigen i Ukraine brød ud, og er siden faldet en del tilbage. Vi er dog fortsat langtfra det niveau, som prægede tiden inden de globale fødevarepriser indledte de voldsomme prisstigninger.

Selvom de globale fødevarepriser mest er tikket op i de seneste måneder, så ligger de dog fortsat markant lavere end ved toppen, da krigen i Ukraine brød ud. I dag ligger de 24,8% lavere end ved toppen i marts 2022. De fleste måneder siden dengang har da også været med prisfald. Forud for de seneste par års overordnede fald i de globale fødevarepriser steg de med mere end 60% gennem 2021 og 2022. Og den stigning er på ingen måde indhentet af det efterfølgende fald. De globale fødevarepriser er i dag 29,3% højere end på samme tidspunkt i 2020.

Danskerne har da også oplevet, at det er blevet dyrere at gå i supermarkedet. De hjemlige fødevarepriser er omkring 23% højere end for tre år siden. Siden sommeren sidste år er priserne på fødevarer godt nok faldet en anelse, men det er altså ikke noget, som sådan for alvor kan mærkes. Og der er heller ikke noget, som tyder på, at der kommer flere prisfald på fødevarer. De globale fødevarepriser falder ikke længere, mens blot 1% af virksomhederne i fø­de­va­re­hand­len forventer at sænke priserne i den kommende tid.

Fra juni sidste år til marts i år har i gennemsnit 48% af virksomheder i detailhandlen med fødevarer forventet prisfald. Det har resulteret i små prisfald på fødevarer siden toppen i sommers. Forinden lå den andel klinet op af 0%, og her befinder vi os igen.

Der er en række forskelle mellem danskernes indkøbspris og den globale fødevarepris, og det går generelt mere trægt for danskernes indkøbspriser. Den globale fødevarepris er selveste råvaren, mens danskernes fødevarepris i tillæg er påvirket af forarbejdning, transport og opbevaring. Derfor vil vi aldrig ramme en-til-en sammenhæng mellem råvarepriserne og danskernes indkøbspriser.

Relaterede artikler