Boligkøb for førstegangskøbere

At købe sin første bolig er en stor begivenhed. Der skal gøres store overvejelser og vi har derfor samlet en masse information, der skal hjælpe dig sikkert på vej til dit første boligkøb.

Undersøg dine muligheder

Når du skal købe bolig som ung, førs­te­gangs­kø­ber eller studerende, er det vigtigt at få overblik over dit budget, hvilken boligtype der er relevant for dig og hvor mange penge du kan låne for. Hos Arbejdernes Landsbank står vi klar til at hjælpe dig gennem dit første boligkøb.

Et godt budget til dit første boligkøb

En god måde at starte din rejse som førs­te­gangs­kø­ber, er ved at lavet et budget. Budgettet skal give dig overblik over dine månedlige indtægter, dvs. din løn og SU, og dine månedlige udgifter.

Når du skal låne til en bolig, er det vigtigt at have ordentligt overblik over budget og rådighedsbeløb, så du ved, om du har råd til alle udgifter forbundet med din nye bolig. 

Opsparing til din første bolig

En vigtig post i budgettet er opsparing. For at kunne købe en bolig, skal du kunne betale 5% af købsprisen i udbetaling, samt en række forskellige omkostningerne forbundet med købet og optagelse af lånet. Det betyder, at din opsparing har en direkte indvirkning på, hvor meget du kan købe for.

En op­spa­rings­kon­to er et godt værktøj til at hjælpe dig med at spare penge op til en udbetaling. Jo større et indskud, desto mere kan man ofte låne. Derfor anbefaler vi altid, at du sørger for at inkludere penge til opsparing i dit budget. Se vores muligheder for op­spa­rings­kon­to

Brug vores budgetberegner

Hvor meget kan du låne til boligkøb?

Andelsboligberegner

Find ud af hvad et lån til andelsbolig koster dig om måneden. Vores an­dels­bo­lig­be­reg­ner giver dig et vejledende bud på, hvad din samlede boligydelse inkl. banklån vil være, hvis du låner til køb af en andelsbolig.

An­dels­bo­lig­be­reg­ner

Låneberegner

Få en idé om, hvor meget du kan låne til køb af en ejerbolig. Indtast blot månedlig indkomst, opsparing og eventuelt eksisterende gæld, og få et vejledende bud, som du kan brug i boligjagten.

Hvor meget kan jeg låne?

Hvilken boligtype skal du vælge?

Som ung eller studerende er den første bolig du køber, oftest ikke dit hjem resten af livet. Derfor skal du overveje hvilke behov du har nu og i den nærmeste fremtid. Måske du drømmer om en 2-værelses lejlighed, men der kan være behov for at fremleje det ene værelse i en periode, for at få budgettet til at række.

Andelsbolig vs. ejerbolig

Når du skal købe din første bolig, vil du måske stå over for valget mellem ejerbolig eller andelsbolig. Begge boligtyper har fordele og ulemper, som du bør kende. 

En af fordelene ved andelsboliger er, at de ofte har en lavere og mere statisk pris, der gør det nemmere for førs­te­gangs­kø­be­re, studerende og unge at erhverve sig. Omvendt gør de mere stabile priser, at der sjældent er den store avance ved salg. 

Ejerboliger og særligt ejer­lej­lig­he­der i de største danske byer er ofte dyrere end andelsboliger, og derfor kan der være behov for både en stor opsparing til udbetaling, samt en høj månedlig indkomst, for at få budgettet til at hænge sammen. Men kan man få budgettet til er række, så giver ejerboliger til gengæld større mulighed for en avance ved salg.

Andelsbolig vs Ejerbolig
  • Gode råd til at flytte hjemmefra

    5 råd til at komme godt fra start, når du skal flytte hjemmefra.

  • Pas på i jagten på en studiebolig

    Gode råd til hvordan du kan undgå boligsnyd.

  • SU-lån og boligkøb

    Det betyder SU-lån for dit kommende boligkøb.