Svag fremgang i tysk erhvervstillid
Skrøbelighed er aktuelt det altoverskyggende tema for genopretningen.
Det netop offentliggjorte IFO-tal, som dækker over for erhvervstilliden i Tyskland, viser en lille fremgang i humøret hos de tyske virksomheder. Den samlede erhvervstillid stiger til 93,4 i september mod 92,6 i august. Selvom det er en stigning i forhold til måneden før, så er det dog en anelse lavere end ventet. Tallene kommer fra IFO, som spørger 7.000 tyske virksomheder om deres vurdering af den nuværende situation samt forventningerne til fremtiden.
Skrøbelighed er aktuelt det altoverskyggende tema for genopretningen ovenpå coronakrisens store slag. For selvom det går i den rigtige retning, så er vurderingen af den nuværende økonomiske situation fortsat på det laveste i mere end et årti. Det er et tydeligt vidnesbyrd på, hvor trængte virksomhederne fortsat er i en tid, hvor der ellers står genopretning på menuen. Men netop genopretningen er altså skrøbelig og ser ud til at være bremset op.
Vurderingen af den nuværende økonomiske situation stiger til 89,2 mod 87,9 i august. Ser vi bort fra bunden i de foregående måneder, så befinder den sig fortsat på sit laveste niveau siden 2010.
Et mindre lys i dagens tal er, at forventningerne til de kommende 6 måneder viser fornuftig form. Forventningerne stiger således til 97,7 mod 97,5 i sidste måned. Det er lille skuffelse i forhold til det forventede, men det fastholder altså det højeste i næsten to år. Inden krisen lød værdien på omkring 93. Naturligvis skal optimismen omkring fremtiden hos virksomhederne også ses i lyset af den billige baggrund med det store tilbageslag og dybe dyk for nogle måneder tilbage, men det bidrager til den forsigtige optimisme, som vi fortsat sidder med.
Vi ser uændret coronakrisen som en korterevarende krise, omend ekstremt dyb. Også for tysk økonomi, som dykkede med knap 10% i 2. kvartal. En betydelig og tiltagende risiko er dog, at genopretningen trækker ud, og selvom vi er optimistiske i en mørk tid for tysk økonomi, så er der flere iboende risici. Ikke mindst øget smittespredning, som giver næring til bekymringen om en langsommere genopretning. Samtidig kom coronakrisen på dårligt tidspunkt for den tyske økonomi, som op til krisen indtræden havde stået mere eller mindre stille i et år. Det er til forskel for blandt andet den danske økonomi, som vidste solid fremgang og i en mere robust forfatning op til krisen.
Der er med danske øjne også god grund til at følge den tyske økonomi nøje. Selvom titlen er truet af USA, så er Tyskland stadig vores største handelspartner, hvor omkring 115.000 danske jobs er relateret til eksporten mod Tyskland. Samtidig har Tyskland også en ikke uvæsentlig betydning for den samlede europæiske økonomi, og for hvordan vi i fællesskab bevæger os gennem krisen. Ender vores største handelspartner i langvarig krise, vil det ikke alene smitte af på resten af Europa, men også i høj grad også skabe en regning at betale herhjemme i form af en lavere eksport over en længere periode.