Prisnedslag på lejligheder rammer det laveste i næsten 4 år
Det er særligt i København, at prisnedslagene er ræset nedad.
Nye tal fra Finans Danmark viser, at prisnedslagene på lejlighedshandler tog endnu et dyk i 1. kvartal. I gennemsnit lød prisnedslaget på 3,1% på lejligheder, når vi tager højde for sæson. Prisnedslagene for lejligheder er nu faldet 4 kvartaler i streg efter de lå omkring 6% i starten af 2024.
Ser vi på huse, så er der tale om en mere stabil udvikling. Prisnedslagene for huse lyder på 6,0% i 1. kvartal, når vi tager højde for sæson. Det er stort set uændret i forhold til kvartalet før, men dog lavere end i begyndelsen af 2024, hvor prisnedslagene lød på lidt mere end 7%. Prisnedslagene udtrykker, hvor meget prisen i gennemsnit flytter sig fra første udbudspris og nedtagningspris til den aktuelle salgspris. Prisen på en udbudt bolig kan dermed både blive justeret i den periode, hvor boligen står til salg, og i forbindelse med forhandlingen mellem køber og sælger.
Prisnedslagene på lejligheder falder til det laveste i næsten 4 år. Det er særligt i København, at prisnedslagene er ræset nedad, men også i Odense og Aarhus er prisnedslagene blevet mindre. Det betyder, at forhandlingsrummet for en potentiel boligkøber i gennemsnit er blevet mærkbart mindre end for blot et år siden. De lavere prisnedslag kommer som følge af et boligmarked med fart på. Der er ganske høj handelsaktivitet, og særligt for lejligheder er boligudbuddet 10% lavere end for et år siden.
Det gennemsnitlige prisnedslag i Københavns Kommune lyder på 2,4% i 1. kvartal, når vi tager højde for sæson. Det er mærkbart end de mere end de 10% vi nåede i slutningen af 2022. Vi er dog stadig et stykke fra tiden under corona, hvor de gennemsnitlige afslag for lejligheder i København nåede ned på ca. 1%. Prisnedslagene er også faldet for lejligheder i Odense og Aarhus og i mindre grad i Aalborg.
Nedslagene i 1. kvartal svarer til et gennemsnitligt afslag på 155.000 kr. på et hus på 140 kvm., mens det er 93.000 kr. på en 80 kvm. lejlighed. Deler vi op og ser prisjusteringen i udbudstiden og i selve forhandlingen mellem køber og sælger, så er nedslaget i forbindelse med forhandlingen lidt større, end prisjusteringen i udbudstiden.