16.415 lånetilbud fra realkreditinstitutterne
Det skyldes en kombination af opsigelsesfrist og fin fart på boligmarkedet.
Friske tal fra Finans Danmark viser, at antallet af lånetilbud fra realkreditinstitutterne til boligejere og virksomheder lyder på 16.415 i april. Det er en stigning er stort set uændret i forhold til marts, men en stigning på 24% siden april sidste år. Statistikken går tilbage til 1996.
Tager vi et spadestik dybere i tallene, så afgav realkreditinstitutterne i april ca. 4.990 lånetilbud i forbindelse med et boligkøb. Det er 16% højere end i samme måned sidste år. Boligmarkedet kører da også med fin fart, hvor der i øjeblikket bliver handlet næsten 7.000 boliger i gennemsnit om måneden. Og det sender altså også flere forbi realkreditinstitutterne efter et lånetilbud.
Realkreditinstitutterne gav 24% flere lånetilbud i april end samme måned sidste år. Det skyldes en kombination af, at april bød på opsigelsesfrist for boligejere med fastforrentede lån, som ønskede at omlægge deres realkreditlån til en lavere rente. Samtidig er der fin fart på boligmarkedet, og det sender også flere nyslåede boligejere hen efter et lånetilbud til finansieringen. Opsigelsesfristen betød, at der blev opsagt fastforrentede lån for næsten 21 mia. kr., og selvom det ikke kan tituleres som en decideret konverteringsbølge, så har det utvivlsomt medvirket til at trække lånetilbuddene opad. Når alt det er sagt, så ligger lånetilbuddene i en historisk kontekst dog fortsat til den lave side.
Mens boligkøbene fungerer som en bund under antallet af lånetilbud, så er det omlægningerne, som virkelig kan få lånetilbuddene til at svinge. I april blev der givet 9.602 lånetilbud til boligejere til såkaldt øvrige formål, som primært er låneomlægninger. Det er 13% flere end i marts, men dog stadig til den lave side i en historisk sammenligning. I 2022 da der senest strøg konverteringer afsted, blev der i flere måneder afgivet over 20.000 lånetilbud om måneden. Her udnyttede mange boligejere de stigende renter til at konvertere deres fastforrentede lån til en højere rente og skære af restgælden.
I øjeblikket er det dog nedkonverteringer til en lavere rente, som er på dagsordenen. Men mulighederne er for mange ikke attraktive nok i øjeblikket med et 4%-lån lige under kurs 100. Derfor så vi også, at indfrielserne ved den netop overståede opsigelsesfrist kun lige akkurat nåede over 20 mia. kr., hvilket ikke kan kaldes en decideret konverteringsbølge trods højere aktivitet end på samme tid sidste år. Der er ingen tvivl om, at skal vi have mere gang i konverteringerne, så skal vi have et renteryk nedad, hvor vi for alvor får 3,5%-lånene i spil til kurser i nærheden af 100. Der er især mange boligejere med 5%-lån, og der skal vi have renten længere ned, før de fleste vil begynde at overveje en nedkonvertering.
Vi forventer, at danskerne kommer til at efterspørge flere lånetilbud i 2025 end i 2024. Renteniveauet er lidt lavere, også selvom potentialet for nedkonverteringer er dalet den seneste tid, mens boligmarkedet holder fint tempo. I 2024 blev der i gennemsnit givet omkring 13.000 lånetilbud om måneden, hvilket var det laveste i statistikkens 28-årige historie.