Opsigelser for 21 mia. af fastforrentede lån

Det blev heller ikke til nogen konverteringsbølge i denne omgang.

Mand Sidder I Sofa Med Ipad

Friske tal fra de danske re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter viser, at der ved den netop overståede op­si­gel­ses­frist ved udgangen af april blev opsagt fastforrentede realkreditlån for 20,5 mia. kr. Ved de seneste to op­si­gel­ses­fri­ster i januar i år og i oktober sidste år blev der indfriet for henholdsvis 26 og 28 mia. kr.

Det blev heller ikke til nogen kon­ver­te­rings­bøl­ge i denne omgang. Skal vi i bøl­ge­ter­ri­to­ri­um så kræver det i vores optik, at vi får 3,5%-lånene tættere på kurs 100, hvor det i øjeblikket er 4,0%-lånene som dominerer billedet. Godt nok har vi ved de seneste tre op­si­gel­ses­fri­ster set aktiviteten være større end længe, men en decideret kon­ver­te­rings­bøl­ge kan vi ikke tillade os at kalde det. Dog hvis vi slår indfrielserne for de tre op­si­gel­ses­fri­ster sammen, så er vi på ca. 75 mia. kr. og på højde med, hvad vi ville titulere som en kon­ver­te­rings­bøl­ge.

Op til denne op­si­gel­ses­frist er det primært 4%-lånene, som har domineret billedet med kurser tæt på 100. Det har også været tilfældet ved de to seneste op­si­gel­ses­fri­ster, og det er formentlig også forklaringen på, hvorfor indfrielserne målt i kroner minder meget om hinanden. Sammenlagt har vi fået indfrielser for 74,5 mia. kr. ved de tre frister, og det ville være mere end rigeligt til at være en kon­ver­te­rings­bøl­ge, hvis de var faldet ved den samme op­si­gel­ses­frist.

Der er ingen tvivl om, at skal vi have mere gang i kon­ver­te­rin­ger­ne, så skal vi have et renteryk nedad, hvor vi for alvor får 3,5%-lånene i spil til kurser i nærheden af 100. Der er især mange boligejere med 5%-lån, og der skal vi have renten længere ned, før de fleste vil begynde at overveje en ned­kon­ver­te­ring. Potentialet for en større kon­ver­te­rings­bøl­ge bliver dog selvsagt mindre, når vi allerede har set en del indfrielser det seneste halve års tid.

Mange danskere har flere gode grunde til at følge udviklingen hos den amerikanske centralbank, Fed. Ikke mindst en del boligejere, hvor især de fastforrentede lån er påvirkede fra udviklingen i USA. På onsdag er der rentemøde i Fed, og vi forventer ikke, at der kommer en ren­te­ned­sæt­tel­se i denne ombæring. Der er dog stor usikkerhed om retningen for renterne efter det amerikanske præsidentvalg og de massive tol­dud­mel­din­ger og tilhørende økonomiske konsekvenser. Det kan hurtigt ændre på rentebilledet. I dag ventes der 3-4 ren­te­ned­sæt­tel­ser fra Fed i markedet, men vi tvivler på, at Fed leverer så mange. I øjeblikket hedder renten 4% på et fastforrentet lån, men skulle det ske, at der bliver skruet yderligere op for for­vent­nin­ger­ne til ren­te­ned­sæt­tel­ser fra Fed, så kan vi pludselig begynde at tale om endnu lavere renter og en potentiel kon­ver­te­rings­bøl­ge igen. Det ser vi dog ikke som hovedscenariet i øjeblikket, om end der skal holdes en dør åben for scenariet set i lyset af den store usikkerhed lige nu.

Relaterede artikler