Lidt lavere rente på vej til F1-lånere
Rentetilpasningsauktionen byder på en pose blandede bolsjer for boligejerne.
Rentetilpasningsauktionen er skudt i gang hos Totalkredit i dag. Auktionen giver nye renter til de boligejere, som skal have ny rente pr. 1. juli. Første auktionsdag har givet et endeligt resultat på F1 på 3,82% og et foreløbigt resultat på F3 på 3,17%. I morgen følger F5 med på auktionen. På torsdag kender boligejerne med F3 og F5 det endelige resultat.
Rentetilpasningsauktionen byder på en pose blandede bolsjer for boligejerne. F1-lånerne kan se frem til en lidt lavere rente efter 2 år med mærkbare rentestigninger. Omvendt kan boligejere med F3 se deres rente stige ganske stejlt, da deres rente sidst blev fastsat for tre år siden. F3-lånerne kommer fra negativt terræn og kan se frem til en rente på over 3%, hvis dagens auktionsresultat holder stik de kommende dage. De markant højere renter kommer på baggrund af massive renteforhøjelser hos centralbankerne. Vi forventer dog, at tiden med renteforhøjelser er ovre for nu, og at 2024 kommer til at byde på rentenedsættelser fra centralbankerne.
F1-renten blev sidste år på samme tid fastsat til 3,97%. Den rente ender lidt lavere på 3,82% fra 1. juli. Det betyder, at den månedlige ydelse efter skat falder med ca. 90 kr. pr. lånt million uden afdrag. For F3-lånerne er det en helt anden snak. De kommer fra en rente på -0,18%, og kan altså ende på 3,17%. Det giver en stigning i den månedlige ydelse efter skat på 2.070 kr. pr. lånt million uden afdrag. Er lånet med afdrag lyder stigningen på 900 kr.
Det glædelige for rentetilpasningslånerne skal findes i, at renten trods alt ikke peger yderligere op. Tilbage ved auktionen i maj for et år siden fik de pågældende F1-lånere fastsat en rente på 3,97%, mens F3-låerne endte med en rente på 3,49%, og her ser renten ved denne auktion ud til at være lidt lavere. Der er dog stadig tale om høje renter i et historisk perspektiv. Vi skal tilbage til finanskrisens efterdønninger for at finde tilsvarende høje auktionsresultater. De markant højere renter kommer på baggrund af massive renteforhøjelser hos centralbankerne – navnlig Den Europæiske Centralbank, ECB, og Nationalbanken.