Aktiemarkederne har så godt som indhentet det tabte siden 2. april

Aktiemarkederne har i det store hele indhentet det tabte siden Trumps ”Liberation day”.

Mand Sidder Og Bruger Lommeregner

Det er præcis en måned siden Præsident Trump den 2. april, på den såkaldte ”Liberation day”, annoncerede nye og massive toldsatser overfor en lang række lande. De store aktiefald, som vi så i tiden efter annonceringen, er overordnet set indhentet, eller er tæt på at være det, her en måned senere.

Med andre ord er mange aktieindeks tilbage på det niveau, der minder om dagen for præcis en måned siden, den 1. april, inden Trumps meldinger satte de finansielle markeder på den anden ende. Det hjemlige C25 ligger marginalt højere end niveauet for en måned siden, mens det amerikanske S&P 500 kun er marginalt lavere.

Ak­tie­mar­ke­der­ne har i det store hele indhentet det tabte siden Trumps ”Liberation day”. En helt ekstrem måned, hvor ak­tie­mar­ke­der­ne var nede i omegnen af 10%-15% på blot en enkelt uge, da det så værst ud. Men set fra start til slut, så er der altså i hele træskolængder tale om uændrede markeder. Det understreger i den grad vigtigheden af at tænke langsigtet, når det handler om investering i aktier og undlade at gå i panik. Usikkerheden er dog stadig stor, og vi kan ikke udelukke, at også den kommende tid kan byde på udsving.

Told­mel­din­ger­ne er siden 2. april blevet udvandet lidt og samtidig udskudt, og det har fået genoprettet lidt af roen på de finansielle markeder. Den lidt mindre frygt i markedet afspejler sig også i VIX, ”frygtens indeks”, som er faldet til omkring 25, efter at have været oppe i nærheden af 50. Det indikerer mindre frygt på markederne og en forventning om lavere volatilitet.

Strækker vi billedet ud til året som helhed på ak­tie­mar­ke­der­ne, så ligger de europæiske og tyske aktier faktisk i plus, mens det hjemlige C25 og de amerikanske aktier har haft en svær start på 2025, og ligger i minus for 2025. I tillæg har vi set den amerikanske dollar være markant svækket overfor euro og dermed danske kroner. Det betyder, at danske investorer som ejer amerikanske aktier på den måde bliver dobbeltramt af både lavere aktiekurser og en svagere dollar.

Usikkerheden er høj i øjeblikket, og det ses altså også på ak­tie­mar­ke­der­ne, hvor vi den seneste måned har set nogle ret store daglige udsving. Det kan skabe utryghed, hvis man har investeret i aktier, når udsvingene er så store. Det er dog her, at man virkelig skal huske sig selv på, at investering i aktier sker med de lange briller på, og at der vil opstå udsving undervejs.

Relaterede artikler