Variabel rente i massiv fremgang på boligmarkedet

Der er igen opstået kemi mellem boligejerne og variabel rente på boliglånet. Variabel rente er i massiv fremgang og er i dag det mest udbredt lån igen. I 6 kvartaler er de nu gået frem med næsten 160 mia. Det står i skærende kontrast til de 13 forudgående kvartaler.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Finans Danmark viser, at de variabelt forrentede realkreditlån er i massiv fremgang på boligmarkedet. I 1. kvartal voksede andelen af de variabelt forrentede lån til at udgøre knap 54% af boligejernes lån fra godt 52% kvartalet før. Det er nu femte kvartal i træk, at variabel rente vinder terræn hos boligejerne. For lidt over et år siden stod de variabelt forrentede lån for 45% af lånene på boligmarkedet, hvor fast rente stod for 55%.

Gennem det seneste halvandet år er lån med variabel rente vokset med 156 mia. kr. Det står i skarp kontrast til lån med variabel rente, som er faldet med 154 mia. kr.

Der er igen opstået kemi mellem boligejerne og variabel rente på boliglånet. Variabel rente er i massiv fremgang og er i dag det mest udbredt lån igen. I 6 kvartaler er de nu gået frem med næsten 160 mia. Det står i skærende kontrast til de 13 forudgående kvartaler, hvor variabel rente skrumpede med knap 125 mia. kr. Det er virkelig noget af et comeback til lån med variabel rente, som ikke bare er i fremgang, men i massiv fremgang på boligmarkedet. Det sker alt imens de fastforrentede lån bliver ved med at svinde ind.

Der er flere forklaringer på fremgangen i de variabelt forrentede realkreditlån. Mange boligejere med fastforrentede lån har gennem det seneste år konverteret deres lån som følge af de kraftigt stigende renter. På den måde har de skåret en bid af restgælden og i den forbindelse har mange valgt et nyt lån med variabel rente. Renten på et fastforrentet lån er i dag på 5%, mens renten på variabel rente ligger på omegnen af 3%. Det kan også være med til at øge appetitten efter variabel rente i forbindelse med boligkøb, når bo­lig­fi­nan­si­e­rin­gen skal besluttes.

Ved udgangen af 1. kvartal 2023 havde boligejerne samlet lån for 1.812 mia. kr. Det er 15 mia. kr. færre end for et kvartal siden. Re­al­kre­dit­lå­nene har set under ét været på tilbagegang i et år nu med samlet 36 mia. kr. For et år siden havde boligejerne lån for 1.846 mia. kr.

Det samlede re­al­kre­di­t­ud­lån er kommet på skrump. Uafbrudt i et år er den samlede lånemasse faldet. I løbet af 2022 steg renterne mærkbart, og det har givet hund­redt­u­sind­vis af boligejere mulighed for at konvertere deres realkreditlån og skære i restgælden. Samtidig har boligmarkedet været i tilbagegang med laveste han­del­sak­ti­vi­tet i omtrent et årti og faldende priser. Det er ligeledes med til at sætte en markant bremse i udlånsvæksten. Den yderst begrænsede kreditvækst er med til at mindske sårbarheden på boligmarkedet.

Relaterede artikler