Danskernes realkreditgæld i stort dyk
Danskernes boliggæld er i gang med et historisk dyk. Den er simpelthen sendt næsten to år tilbage i tid, og vi har ikke i nyere tid set så stort eller så langvarigt et fald i realkreditgælden.
Nye tal fra Nationalbanken viser, at danskerne har realkreditlån i boligerne for i alt 1.740 mia. kr. Det er 53 mia. kr. mindre end for et år siden. Det svarer til et fald på 3%. Typisk oplever realkreditgælden at vokse over tid, men den her tid er usædvanlig med et ganske markant fald i lånene. Det har sendt danskernes gæld i boligen tilbage til midten af 2021.
Danskernes boliggæld er i gang med et historisk dyk. Den er simpelthen sendt næsten to år tilbage i tid, og vi har ikke i nyere tid set så stort eller så langvarigt et fald i realkreditgælden.
De kraftige rentestigninger har betydet, at mange boligejere har kunne omlægge deres fastforrentede lån og dermed barbere restgælden ned. Samtidig betyder den lavere aktivitet på boligmarkedet at færre danskere stifter ny gæld.
Det høje renteniveau har betydet, at mange boligejere med fastforrentede lån har kunnet konvertere deres lån og dermed skære en stor del af restgælden på deres lån. Konverteringsaktiviteten ser dog ud til at være aftaget, og antallet af lånetilbud fra realkreditinstitutterne var i april historisk lavt.
Konverteringerne har samtidig betydet et comeback til lån med variabel rente, der nu igen er danskernes foretrukne låntype. Også i april var der en lille fremgang i de variabelt forrentede lån. Over det seneste år er variabel rente vokset med i alt 104 mia. kr., mens de fastforrentede lån har været i retræte med i alt 158 mia. kr. Det betyder, at variabel rente i dag står for lidt mere end 52% af boligernes realkreditlån.
Vi forventer dog at appetitten efter variabel rente fortager sig, da der er fortsat stigende renter på de variabelt forrentede lån. På Totalkredits auktioner i sidste uge endte rentetilpasningslånene fra F1 til F5 alle med en rente på over 3%. Det kan mærkes i boligejernes privatøkonomi. Omvendt har renten på fast rente ligget nogenlunde stabilt omkring 5% gennem den seneste lange periode.
Der er i tillæg betydeligt lavere aktivitet på boligmarkedet end for et år siden. I april var antallet af handler -13% lavere end året før, og det betyder, at færre danskere har brug for at optage ny realkreditgæld. Dog er der de seneste måneder er der dog kommet begyndende forårsstemning på boligmarkedet, med en lille fremgang i antallet af handler efter vinterens sløje aktivitet. Det kan igen give lidt mere medvind til realkreditgælden over den kommende tid.