Danskernes boliggæld falder
De seneste års rentestigninger har betydet, at mange boligejere har konverteret og barberet af restgælden, og samtidig er tempoet på boligmarkedet ikke, hvad det har været. Det seneste halvandet år, har vi derfor set boliggælden blive barberet med svimlende 65 mia. kr.
Netop offentliggjorte tal fra Nationalbanken viser, at det samlede realkreditudlån til danske boligejere er på i alt 1.732 mia. kr. Det er et fald på 5 mia. kr. i forhold til måneden før, hvilket bringer danskernes boliggæld ned på det laveste siden juni 2021.
Siden toppen i maj sidste år er boliggælden skrumpet med mere end 65 mia. kr. Typisk stiger realkreditudlånet over tid, så det er usædvanligt med deciderede fald i det samlede realkreditudlån.
Danskernes boliggæld falder til det laveste i mere end to år. Det er ret usædvanligt, da den samlede boliggæld typisk vokser over tid. Der ligger dog gode forklaringer bag. De seneste års rentestigninger har betydet, at mange boligejere har konverteret og barberet af restgælden, og samtidig er tempoet på boligmarkedet ikke, hvad det har været. Det seneste halvandet år, har vi derfor set boliggælden blive barberet med svimlende 65 mia. kr.
Mange fastforrentede lån er blevet omlagt. Renten på et fastforrentet lån skød i vejret fra 2% i starten af 2022 til at være oppe på 5% og 6%. Det fik boligejerne til høste kursgevinsten ved at omlægge fastforrentede lån for næsten 250 mia. kr. i 2022.
Vi forventer, at realkreditgælden igen vil begynde at få pil op. Boligmarkedet har genfundet melodien, med stigende handelsaktivitet i 9 måneder i træk og stigende priser igen. Samtidig har mange af de boligejere med fast rente, som ønskede at høste kursgevinsten, allerede gjort det, så det vil ikke i samme omfang være med til at trække realkreditgælden ned.
Vi ser samtidig, at de seneste års massive vandring mod variabel rente er bremset op. Variabel rente står i dag for godt 52% af boligejernes lån, mens fast rente står for knap 48%. Fast rente har senest genvundet noget af sin popularitet hos boligejerne.