16.324 lånetilbud fra realkreditinstitutterne i januar

Ganske afdæmpet antal lånetilbud fra realkreditinstitutterne.

Kommentar til Økonomisk Redegørelse

Morgenfriske tal fra Finans Danmark viser, at boligejere og virksomheder modtog 16.324 lånetilbud i januar fra landets re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter. Det er ca. 1.000 flere end i december.

Lånetilbuddene ligger aktuelt et stykke under det normale niveau for de perioder, som er uden ekstraordinære udsving i lånetilbuddene, hvilket typisk er forbundet med store kon­ver­te­rings­bøl­ger. Ser vi bort fra de perioder, så ligger antallet af lånetilbud i gennemsnit på lige omkring 20.000 om måneden fra 2015 til i dag.

Januar byder på et ganske afdæmpet antal lånetilbud fra re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne. Det skyldes, at vi står med et boligmarked, hvor antallet af handler er kommet ned fra sidste års tinder, mens re­al­kre­di­tren­ter­ne har ligget ret stabilt i de seneste par måneder, og antallet af boligejere, som konverterer, derfor drosler ned. Det gør samlet set, at vi står i en tid, hvor lånetilbuddene ikke for alvor gør væsen af sig.

Bunden er dog ikke gået fuldstændig ud af lånetilbuddene. På trods af en markant lavere han­del­sak­ti­vi­tet, så bliver der stadig handlet 3.000-4.000 boliger hver måned, og når en køber skal have finansieret den nye bolig, så kaster det et lånetilbud af sig fra re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne. Derudover er renten også højere i dag end for et år siden, og det gør, at der fortsat er boligejere i gang med en opkonvertering.  Renten på et fastforrentet lån ligger og vipper mellem 4% og 5% i dag mod 2% i starten af 2022. Begge dele bidrager til at holde en hånd under antallet af lånetilbud.

Ser vi ind i 2023, så vil antallet af lånetilbud fortsætte med at være præget af den lavere aktivitet på boligmarkedet, mens der heller ikke er udsigt til større kon­ver­te­rings­bøl­ger i horisonten. Det er især kon­ver­te­rings­bøl­ger, som har potentiale til virkelig at give et boom i antallet af lånetilbud, og dem er der ikke grobund for med de nuværende økonomiske udsigter.

Relaterede artikler