109 tvangsauktioner i januar

Det er et bomstærkt signal fra boligmarkedet, at så få boliger ender på tvangsauktion.

Højeste antal lånetilbud fra realkreditten i 12 måneder

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at det lave antal tvangs­auk­tio­ner fortsætter ind i den første måned af 2023. Således blev der bekendtgjort 109 tvangs­auk­tio­ner i januar, når der tages højde for sæson.

2022 bød på i alt 1.382 tvangs­auk­tio­ner, hvilket giver et månedligt gennemsnit på 115. Og det er i hele træskolængder også, hvad januar i år byder på.

Tvangs­auk­tio­ner­ne fortsætter det ultralave niveau i januar. Det er et bomstærkt signal fra boligmarkedet, at så få boligejere står i den ulykkelige situation, at det ender på tvangsauktion. Vi forventer dog ikke, at de stærke tal vil vare ved, når vi bevæger os et stykke længere ind i 2023, og vi igen kan få en periode, hvor der kommer flere tvangs­auk­tio­ner.

Det er en dyr tid at være boligejer i, og boligmarkedet står i en ny og sværere tid. Bolighandlerne nåede det laveste i 10 år i de sidste måneder af 2022, priserne er faldet med omkring 10% på huse og lejligheder og renter og inflation er steget mærkbart. Og det kan altså betyde, at vi igen ser ind i en periode med stigende tvangs­auk­tio­ner.

Det er dog ikke sådan, at vi forventer de samme tilstande, som kendetegnede efterveerne af finanskrisen, hvor tvangs­auk­tio­ner­ne nåede op over 5.000 om året. Både boligmarkedet og boligejerne står et helt andet og bedre sted i dag på et langt mere robust ståsted. Vi har sparet langt mere op, vi har lånt langt færre penge i vores friværdi og rekordmange er i beskæftigelse.

Desuden er der heller ikke noget, som peger på, at boligejerne har problemer med at betale terminen på boliglånet. Re­stan­ce­pro­cen­ten, som er den manglende betaling på re­al­kre­dit­lå­net, befinder sig nemlig på det laveste i 15 år, og det betyder, at boligejerne i den grad udviser stærk betalingsevne. Desuden vil mange boligejere først forsøge at spare andetsteds end på boligposten i budgettet, hvis der opstår udfordringer med terminen. En risiko er dog, at dansk økonomi slår så meget i bakgear, at ledigheden stiger mærkbart, hvilket vil sætte restancer og tvangs­auk­tio­ner under et større pres end ventet på nuværende tidspunkt.

Relaterede artikler