Variabel rente vinder fortsat frem blandt boligejerne
Fremgangen i de variabelt forrentede lån sker efter en lang årrække med tilbagegang.
Netop offentliggjorte tal fra Nationalbanken viser, at realkreditlån med variabel rente vandt yderligere frem i september, så de ved udgangen af måneden udgør 795 mia. kr. Det er en stigning på 12,6 mia. kr. i forhold august. Ser vi over det seneste år, så er lån med variabel rente vokset med 106,7 mia. kr.
De variabelt forrentede lån udgør i september 48,6% af det samlede udlån på 1.636 mia. kr. For et år siden var den andel 43,0%. De fastforrentede lån overtog tronen som det mest udbredte lån i februar 2020, men kan se frem til at afgive den, hvis udviklingen fortsætter i de kommende måneder.
Lån med variabel rente fortsætter sin markante fremmarch blandt boligejerne i september, og vinder frem for 8. måned i træk. Fremgangen i de variabelt forrentede lån sker efter en lang årrække med konstant tilbagegang. Der er tale om en ganske heftig fremgang, som på sigt kan påvirke robustheden på boligmarkedet.
I de første seks måneder af 2022 har omkring 100.000 boligejere konverteret deres fastforrentede realkreditlån, og dermed fået hakket en god portion af deres restgæld, som følge af de store kursfald. I den forbindelse har et stort mindretal valgt at bytte deres fastforrentede lån ud med et lån med variabel rente, og heri ligger en del af forklaringen på, hvorfor de variabelt forrentede lån er på fremmarch. Herudover har rentestigningen på de variabelt forrentede lån indtil videre været mindst udtalt, hvilket har øget spændet mellem fast og variabel rente. Det kan have betydning, når finansieringen skal i hus, når underskriften er sat på boligen.
Boligejere med variabel rente skal dog ikke forvente at kunne dukke sig for stigende renter. Ved årsskiftet skal en lang række af variabelt forrentede lån have skiftet deres rente omkring 0% ud med en ny og markant højere rente. Rentetilpasningslån med 3- og 5-årig rentebinding står til at ryge over 3% i rente, hvis de blev fastsat i dag, mens lån med den korteste rentebinding står til en rente på over 2%. Gør vi det op i kroner og ører, så vil en boligejer med et afdragsfrit F5-lån stå over for en højere månedlig ydelse efter skat på 2.000 kr. pr. lånt million. Det er et beløb, som kommer oveni de markant højere forbrugerpriser, hvor især energi og fødevarer trækker tænder ud af budgettet.