Variabel rente i fremgang på boligmarkedet
Der er flere forklaringer på fremgangen i de variabelt forrentede realkreditlån.
Nye tal fra Nationalbanken viser, at de variabelt forrentede lån er i fremgang på boligmarkedet. I november voksede lån med variabel rente med 12 mia. kr., så boligejerne i dag har variabel rente for i alt 900 mia. kr. Over det seneste år er de variabelt forrentede lån gået frem med samlet 133 mia. kr. Omvendt er lån med fast rente faldet med 136 mia. kr. i løbet af det seneste år.
De variabelt forrentede realkreditlån udgør nu 51% af det samlede realkreditudlån. Til sammenligning udgjorde de 43% af de danske boligejeres lån for blot et år siden. De fastforrentede lån har været det mest udbredte siden maj 2020, men har i år altså måtte afgive den plads til de variabelt forrentede lån.
De variabelt forrentede lån stormer frem på boligmarkedet. Det er virkelig en markant fremgang, og det springer i øjnene. Der er flere årsager til, at flere boligejere igen kaster kærligheden på lån med variabel rente, men fælles er de stigende renter. Den markante fremgang af lån med variabel rente har potentiale til på sigt at påvirke robustheden på boligmarkedet.
Der er flere forklaringer på fremgangen i de variabelt forrentede realkreditlån. Mange boligejere med fastforrentede lån har i 2022 konverteret deres lån som følge af de kraftigt stigende renter. På den måde har de skåret en bid af restgælden og i forbindelse med omlægningen har et stort mindretal valgt et nyt lån med variabel rente. Spændet mellem fast og variabel rente er samtidig øget, da rentestigningen har været mest udtalt på de fastforrentede lån. Det kan have betydning for valget af boligfinansiering.
For boligejere med variabel rente venter der dog en markant rentestigning ved årsskiftet. En række rentetilpasningslån er blevet fast til en rente på over 3%. Også for boligejere med den korteste rentebinding, de såkaldte F-kort-lån, venter der en gedigen rentestigning, når nytåret bliver skudt ind. De kan lige nu se frem til en rente omkring 2,75%, hvor de kommer fra en rente på omkring 0,5%. De højere renter betyder ydelser, som snildt kan stige med flere tusinde om måneden. Det er et beløb, som kommer på toppen af den højeste inflation i 40 år.
Boligejerne har i alt realkreditlån for 1.765 mia. kr. Det er nogenlunde uændret i forhold til for et år siden. Kreditvæksten er dermed ekstremt begrænset, hvilket mindsker sårbarheden på boligmarkedet i den her tid, hvor boligpriserne falder. Da kreditvæksten toppede under coronakrisens høje fart nåede den kun lige på den gode side af 5%, mens den var langt over 10% i en længere periode op mod finanskrisen.