Største stigning i boligudbuddet i mere end 4 år

Det er et resultat af, at der simpelthen er færre handler.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Højeste antal lånetilbud fra realkreditten i 12 måneder

Nye tal fra Boligsiden viser, at udbuddet af boliger steg med 3.143 boliger i juni. Det er den største månedlige stigning i boligudbuddet i mere end 4 år. Vi skal tilbage til marts 2018 for at finde en større stigning på en enkelt måned. Det er fjerde måned i træk, at boligudbuddet stiger, hvor det samlet er vokset med 26%. Og godt nok vokser udbuddet normalt på denne side af sommeren, men også hvis vi tager højde for sæson, er udbuddet af boliger steget - dog mere moderat med omkring 10%.

Udbuddet steg i juni på alt lige fra huse, lejligheder til sommerhuse. Huse steg med 8%, så der i dag står 27.095 huse til salg. Udbuddet af lejligheder voksede med mere end 13% til nu i alt 7.233 lejligheder. Og sommerhuse steg med knap 7%, så nu 4.702 sommerhuse har et Til Salg-skilt stående ude foran vinduet.

Udbuddet af boliger vokser lige nu måned for måned. Det er et resultat af, at der simpelthen er færre handler efter en tid, hvor bo­ligan­non­cer­ne blev revet af hylderne hos mæglerne hurtigere end de kunne nå at sætte nye op. Men tiden er en anden nu, og vindretningen er vendt. Mæglerne oplever nu, at der kommer stadig mere fyld på hylderne igen.

Udbuddet af boliger er dog fortsat i den lave ende i en historisk kontekst. Tidligere på året ramte udbuddet det laveste i 16 år, og det er den bund, man nu er på vej op fra. Sammenlignet med 2019, og inden vi gik ind i den vilde periode for boligmarkedet, så ligger udbuddet af boliger i dag fortsat 35% lavere. Det sætter stør­rel­ses­for­hol­de­ne lidt i perspektiv. Godt nok er udbuddet voksende, men det er fortsat lavt, om end på vej op.

Boligmarkedet står overfor en udfordrende tid, hvor det er blevet dyrere at købe og eje en bolig. Renterne er steget, som gør boliglånet dyrere. Hertil er energipriserne steget, som gør livet i boligen dyrere. Det trækker allerede ned i han­del­sak­ti­vi­te­ten, som siden januar er dalet med 14%, hvis vi tager højde for sæson.

Vi forventer, at handlerne drosler videre ned, og at priserne også kommer til at falde. Boligmarkedet har dog også sine modsvar. Udbuddet er stadig lavt historisk set, og det er med til at holde en hånd under priserne. Dog vil den hånd udgøre en mindre støtte, desto højere udbuddet bevæger sig, som tilfældet er i øjeblikket. Hertil er rekordmange i arbejde i Danmark, hvilket er understøttende for boligmarkedet og boligpriserne. Vi forventer, at boligpriserne på landsplan vil falde med 5%-10%.

Relaterede artikler