Salgsskiltene pibler frem på boligmarkedet
Boligudbuddet er fortsat i den meget lave ende til trods for de seneste måneders pæne stigning.
Nye tal fra Boligsiden viser, at udbuddet af boliger steg med 1.358 boliger i maj. Det er nu tredje måned i træk, at boligudbuddet stiger, hvor det samlet er vokset med i omegnen af 17%.
Det højere udbud gennem foråret er at spore på alt lige fra huse og lejligheder til sommerhusmarkedet. Der står i dag 25.293 huse til salg, hvilket er knap 15% mere end for tre måneder siden. Udbuddet af lejligheder og sommerhuse er vokset med mere end 20% på tre måneder, hvor der i dag er 6.443 lejligheder og 4.436 sommerhuse til salg.
Antallet af Til Salg-skilte bliver ved med at pible frem på boligmarkedet. Boligkøberne oplever langt om længe at få mere at vælge mellem, og det har været utrolig kærkomment set med boligkøbernes øjne. Boligudbuddet ramte det laveste i 16 år i vinters, men nu stiger det altså igen.
Der er dog særligt to ting at holde sig for øje i dagens udbudstal, inden det helt store jubelbrøl går i gang hos de boligsøgende danskere. Boligudbuddet er fortsat i den meget lave ende til trods for de seneste måneders pæne stigning. Samtidig er det på ingen måde usædvanligt, at udbuddet stiger om foråret. Stigningen i år har dog alligevel været kraftigere end det, som vi normalt er vidne til. Så selvom vi tager højde for sæsonen, er der underliggende også tale om en stigning i udbuddet.
Udbuddet af boliger er vokset med knap 8% i forhold til for et år siden. Det er drevet af flere huse og lejligheder til salg, mens der er færre sommerhuse til salg i dag. Men sammenligner vi med for blot to år siden og inden det hæsblæsende tempo på boligmarkedet, hvor boligerne blev revet ned af hylderne hos ejendomsmægleren, så er udbuddet i dag fortsat markant lavere. I forhold til maj 2020 er boligudbuddet 25% lavere. Og i forhold til 2019 er boligudbuddet dykket med 38%. Med andre ord er boligudbuddet i en historisk kontekst fortsat enormt lavt.
Boligmarkedet står overfor en udfordrende tid, hvor det er blevet dyrere at købe og eje en bolig. Renterne er steget, hvilket gør boliglånet dyrere. Hertil er energipriserne steget, hvilket gør hverdagslivet i boligen dyrere for mange. Det vil trække ned i handelsaktiviteten og i priserne. Boligmarkedet har dog også sine modsvar. Udbuddet er fortsat lavt trods den seneste tids stigning, og det vil holde hånden under priserne til en vis udstrækning. Hertil har økonomien det som helhed overordnet godt med rekordhøj beskæftigelse og solide opsparinger. Samlet forventer vi, at priserne falder moderat gennem den resterende del af året, men intet stort prisfald.