Salgsskilte på boligmarkedet steget næsten 40%

Aktiviteten på boligmarkedet er faldet mærkbart.

Færre tvangsauktioner i juni

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Finans Danmark viser, at antallet af salgsskilte på boligmarkedet voksede med 1.900 i september. Det er nu 7. måned i træk, at boligudbuddet stiger, hvor der i dag er mere end 11.000 flere boliger til salg end for 7 måneder siden. Det svarer samlet til en stigning på 39%. Og selvom sæsonen normalt tilsiger, at antallet af salgsskilte vokser i den periode, så er stigningen kraftigere end normalt.

Der er en ret stor stigning i salgsskilte på boligmarkedet. Køberne får mere at vælge mellem, og sælgerne får flere konkurrenter i deres salg, hvilket i sig selv kan presse priserne. Det er dog væsentligt at pointere, at udbuddet i historisk perspektiv fortsat er lavt. Men det stiger stædigt og taktfast måned for måned lige nu.

Sammenligner vi tilbage i tid, så er antallet af salgsskilte fortsat i den lave ende. Udbuddet af boliger er fortsat 25% lavere i dag end på samme tidspunkt i 2019. Så godt nok er udbuddet voksende, men det er fortsat relativt lavt. Tilbage i februar ramte udbuddet det laveste i 16 år. Det er netop den bund, som boligudbuddet er på vej op fra som med dagens tal rammer det højeste i to år.

Boligmarkedet oplever lige nu modvind fra flere fronter. Priserne falder, og der er færre handler. Det sker som resultat af, at renterne er steget, energipriserne er højere, inflationen er den højeste i 40 år og usikkerheden for fremtiden er stor. De seneste handelstal viser, at markedet bød på den laveste august-aktivitet i 8 år. Og priserne er dalet gennem de seneste tre måneder.

Det er både udbuddet af huse, lejligheder og sommerhuse, som steg i september. Udbuddet af huse voksede med godt 5%, så der nu er 28.322 huse til salg. Lejligheder voksede med 5,5% til nu 7.999 lejligheder. Udbuddet af sommerhuse steg med 2,4% til 4.448.

Dagens tal viser også, at udbudspriserne daler. I september faldt prisen på udbudte huse med -0,8%. Det lyder måske ikke af så meget, men det er det største fald i udbudsprisen på huse i løbet af en enkelt måned siden 2011. Prisen på udbudte lejligheder faldt ligeledes med -0,8%, og for lejlighederne er udbudsprisen nu faldet i tre ud af de seneste fire måneder. Prisen på udbudte sommerhuse faldt med -0,2% og har generelt vist mere solide takter uden de store fald.

Relaterede artikler