Næsten 25.000 lånetilbud fra realkreditinstitutterne i november

Interessen for at købe bolig falder.

26.700 boliger står foreløbig færdigt i 2021 - fortsat højere end gennemsnittet for de første 3 kvartaler siden 2015

Nye tal fra Finans Danmark viser, at re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne i november gav 24.988 lånetilbud til boligejere og virksomheder. Det er på nogenlunde samme niveau, som der blev afgivet i oktober. Langt størstedelen af lånetilbuddene gives fortsat til konverteringer.

Samlet set for året er der afgivet i alt 294.142 lånetilbud til og med november. Det er højeste niveau i 3 år, hvor vi skal tilbage til 2019 for at finde et højere niveau.

Lånetilbuddene ligger i november endnu en gang omkring 25.000 eller derover, og langt de fleste boligejere indhenter et lånetilbud til en konvertering. Det er de mærkbart stigende renter, som får boligejerne op af stolen og afsted efter et lånetilbud. Indtil videre har 140.000 boligejere konverteret deres fastforrentede lån, og har på den måde skåret en bid af deres restgæld.

140.000 boligejere har i årets første ni måneder konverteret deres fastforrentede realkreditlån ifølge tal fra Nationalbanken. De pågældende boligejere har udnyttet situationen med de stigende renter til at skære af restgælden ved enten at konvertere op i rente eller til et variabelt forrentet lån. Af de 140.000 boligejere har 84.000 valgt at konvertere til et nyt fastforrentet lån med en højere rente, mens 56.000 boligejere har konverteret til et lån med variabel rente.

Den seneste måneds tid har de fastforrentede realkreditlån ligget ganske stabilt, hvor det toneangivende lån har været 5%-lånet til en kurs meget tæt på 100. Vi startede året med en rente i omegnen af 2%, så der er tale om mærkbart højere renter. Det vil derfor også præge antallet af lånetilbud i december, da det fortsat er aktuelt for især boligejere med 0,5%-, 1%-, 1,5%-, 2,0%- og 2,5%-lån at overveje en konvertering.

Der er dog også en faktor, som medvirker til at trække ned i lånetilbuddene, og det er antallet af bolighandler. I oktober så vi den laveste han­del­sak­ti­vi­tet for en september måned i 10 år, og det påvirker antallet af lånetilbud i nedadgående retning, da en boligkøber får et lånetilbud i hånden, når finansieringen af boligen skal på plads.

Relaterede artikler