Mere end 7.000 bolighandler i maj

Det sker selvom renterne er drønet i vejret, og energipriserne er gået samme vej.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
26.700 boliger står foreløbig færdigt i 2021 - fortsat højere end gennemsnittet for de første 3 kvartaler siden 2015

Nye tal fra Boligsiden viser, at der blev handlet 7.117 boliger i maj. Måneden bød på 4.678 handler med huse, mens 1.405 lejligheder blev købt og solgt. Samtidig blev der handlet mere end 1.000 sommerhuse for første gang i 11 måneder.

Der var i maj 13% flere bolighandler end i april. Dog var april præget af påsken, og tager vi derfor højde for sæsonen, så er der i stedet tale om en stigning på blot 2%. Men ikke desto mindre en stigning.

Med mere end 7.000 bolighandler i maj holder boligmarkedet et faktisk rigtig pænt niveau. Det sker selvom renterne er drønet i vejret, og energipriserne er gået samme vej, som alt sammen gør det dyrere at eje en bolig. Men der er altså stadig 7.000 danske husholdninger, som har sikret sig en ny bolig så sent som i maj. Vi må dog også sande, at tempoet er droslet ned og på ingen måde kan måle sig med sidste års hæsblæsende tempo.

I forhold til sidste år er antallet af bolighandler faldet med 25%. Det skal ses i lyset af en helt ekstraordinær periode sidste år med mange bolighandler. Sammenligner vi længere tilbage i tid, så ligner antallet af bolighandlerne tiden før corona og ligger tæt på handlerne i årene 2017-2019, hvor der i gennemsnit blev handlet 7.500 i maj måned.

Boligmarkedet står i en ny virkelighed med markant højere renter, højere energipriser og en øget økonomisk usikkerhed. Det vil ikke gå ubemærket hen, og vi forventer, at både handler og priser trækker ned. Dog er boligmarkedet robust og stærkt. Økonomien har det i bund og grund godt, og samtidig befinder udbuddet sig omkring det laveste i 16 år, hvilket vil være med til at holde en hånd under priserne.

Boligpriserne har også holdt et pænt niveau i den foreløbige del af 2022. Siden årsskiftet er huspriserne steget knap 3%, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne og som­mer­huspri­ser­ne er steget med mere end 4%. De seneste tal for maj viser imidlertid, at huspriserne kun bevæger sig meget langsomt. Og hvis vi tilmed tager højde for sæson, så var der dybest set tale om et underliggende prisfald på husmarkedet. Det vidner om, at priserne kan på vej ind i en ny virkelighed.

Relaterede artikler