Markante fald i boligpriserne i november

Måned for måned bliver der taget bidder af boligpriserne.

Markante fald i boligpriserne i november

Nye tal fra Boligsiden viser, at boligpriserne faldt mærkbart i november. Huspriserne faldt med 2,6%. Det er det største månedlige fald i statistikken, som går tilbage til 2010. Lej­lig­heds­pri­ser­ne faldt med 1,7%, hvilket ligeledes ligger i den klart høje ende.

Boligpriserne er faldet gennem det seneste halve års tid, og det begynder at summe op til betragtelige fald. Huspriserne er i perioden faldet med 7%, og lej­lig­heds­pri­ser­ne er dykket næsten 9%.

Boligmarkedet er virkelig kommet i modvind. Måned for måned bliver der taget bidder af boligpriserne og dermed danskernes friværdier. Det seneste halve år er et gennemsnitligt hus faldet med 170.000 kr. i pris, mens en lejlighed i gennemsnit er faldet 240.000. Og der er områder i landet, hvor der er hugget meget mere af friværdien, hvor vi nogle steder taler om langt over en halv mio. kr.

Det er især ren­testig­nin­ger­ne, som rammer boligmarkedet. Det gør det dyrere at finansiere drømmeboligen, og mange er derfor nødt til at købe billigere for at kunne være med. Renten på et fastforrentet lån er gået fra at hedde 2% til 5%. For nogle kan det betyde, at boligdrømme simpelthen må opgives, mens andre må se sig nødsaget til at lede efter en billigere bolig. En billigere bolig kan opnås ved at købe mindre eller af en anden kvalitet, eller det kan forsøges ved at presse prisen på boligen ned. Det hele giver et samlet pres på boligpriserne. Samtidig oplever boligmarkedet modvind fra højere energipriser, høj inflation samt større usikkerhed for den økonomiske fremtid.

Den lavere interesse for at købe bolig ses tydeligt på handlerne. De seneste tal viser, at der i oktober blev købt og solgt færrest boliger for en oktober måned i 10 år. De færre boligkøb betyder, at der kommer stadig flere salgsskilte. Der er i dag 44% flere salgsskilte på boligmarkedet i forhold til for bare 9 måneder siden. Det er med til at presse priserne, da det giver boligkøberne mere at vælge mellem, og sælgerne flere konkurrenter.

Vi forventer, at huspriserne vil fortsætte med at falde over det næste halve til hele års tid. På landsplan forventer vi, at huspriserne står overfor yderligere fald på 5%-10%, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne kan falde yderligere 10%-15%. Prisfaldet vil især være udtalt i og omkring de større byer. Kommer vi til at opleve en længere periode med en svækket dansk økonomi, så er der risiko for endnu større prisfald over en længere periode.

Relaterede artikler