Laveste august-handel på boligmarkedet i 8 år

Markedet er gået ind i en ny fase, hvor færre danskere indfrier boligdrømme.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Laveste august-handel på boligmarkedet i 8 år

Nye tal fra Boligsiden viser, at der blev handlet 5.753 boliger i august. Det er næsten 1.000 flere bolighandler i forhold til juli. Det er dog fuldt ud ventet, at der ville være flere bolighandler i august, eftersom boligmarkedet typisk tager en pause i sommerferien og vågner op igen efterfølgende. Ser vi på handlerne i et længere perspektiv, så var der i august det laveste antal bolighandler for en august måned i 8 år.

Boligmarkedet præsterer den sløjeste august i 8 år. Godt nok steg handlerne efter sommerpausen, men markedet er gået ind i en ny fase, hvor færre danskere indfrier boligdrømme. Det sker som følge af, at renterne er steget og den tårnhøje inflation har gjort et stort indhug i danskernes hus­hold­nings­bud­get­ter. Det betyder, at en del danskere må droppe, udskyde eller ændre på boligdrømmen. Det er med til at hive priserne ned, som i øjeblikket oplever mærkbare månedlige fald.

I august faldt huspriserne med -0,5% og lej­lig­heds­pri­ser­ne med -1,6%. Og faldet i boligpriserne i august kommer desuden i forlængelse af det største månedlige fald i boligpriserne i mere end 10 år i juli. Vi forventer, at huspriserne på landsplan står overfor et fald på 5%-10%, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne vil falde med 10%-15%.

Den helt store forklaring bag et boligmarkedet i det lavere gear skyldes ren­testig­nin­gen. Renten på et fastforrentet lån er i dag 5%, hvor det var 2% omkring nytår. Samtidig er energipriserne steget, hvilket gør livet og opvarmningen i en bolig dyrere. Den dyrere finansiering og dyrere hverdag sætter sig i efterspørgslen efter at købe bolig.

De færre handler betyder, at antallet af salgsskiltene begynder at vrimle mere frem. I løbet af det seneste halve år er antallet af boliger til salg steget med mere end 30%. Boligkøberne har mere at vælge mellem, og boligsælgerne har flere konkurrenter. Det vil isoleret set være med til at lægge et nedadgående pres på boligpriserne, om end udbuddet stadig er lavt historisk set.

Relaterede artikler