Lån med variabel rente vinder frem
De variabelt forrentede lån udgør i dag 44,4% af boligejernes lån mod 43,8% i marts.
Nye tal fra Nationalbanken viser, at de danske boligejere havde variabelt forrentede realkreditlån for i alt 730 mia. kr. ved udgangen af april. I april voksede lån med variabel rente med 12 mia. kr., og de variabelt forrentede lån er nu vokset syv måneder i træk med i alt 42 mia. kr. Vi skal 4 år tilbage for at finde sidste periode med fremgang i de variabelt forrentede lån.
De variabelt forrentede lån er tilbage på radaren hos boligejerne. Det er den seneste tids rentestigning, som vi ser som den største årsag til, at der igen er fremgang i de variabelt forrentede realkreditlån. Trods stigningen er de variabelt forrentede lån dog ikke ved at overtage scenen på boligmarkedet, som stadig klart domineres af de fastforrentede lån.
De variabelt forrentede lån udgør i dag 44,4% af boligejernes lån mod 43,8% i marts. Sammenlignet med for et år siden er andelen i dag dog stort set identisk og lød på 44,2%.
At de variabelt forrentede lån tikker frem skyldes blandt andet, at visse boligejere i forbindelse med konvertering af deres fastforrentede lån vælger en såkaldt skrå konvertering, hvor de går fra fast til variabel rente. Derudover er forskellen i spændet mellem de helt korte renter og de lange 30-årige fastforrentede lån øget, og det kan have fået nogle boligejere til at vælge variabel rente.
Det samlede udlån hos de danske boligejere voksede med 83 mia. set over det seneste år. Det svarer til en stigning på moderate 5,3%. Særligt set i lyset af de høje prisstigninger på boligmarkedet og deraf mærkbart øgede friværdier er der tale om yderst begrænset udlånsvækst blandt de danske boligejere. Vi så i tiden op til finanskrisen, at udlånsvæksten buldrede afsted med langt over 10% om året, og det niveau er vi et godt stykke fra at ramme i øjeblikket.