Første gang siden 2006 falder boligudbuddet under 30.000
Det lave udbud ser vi som en risikofaktor for boligmarkedet.
Nye tal fra Finans Danmark viser, at udbuddet af boliger faldt med næsten 1.200 i januar. Det betyder, at der i dag står 29.720 boliger til salg. Der er første gang siden begyndelsen af 2006, at antallet af Til Salg-skilte på boligmarkedet går under 30.000. For alle tre boligtyper faldt udbuddet af boliger i januar. Antallet af huse til salg er dalet med knap 700 på en måned, så der i dag står 21.141 huse til salg. Lejlighedsudbuddet er faldet med godt 200 til nu 5.084. Udbuddet af sommerhuse faldt med knap 300 i januar, så sommerhuslystne danskere i dag står overfor 3.779 sommerhuse med et skilt i forhaven.
Udbudsprisernes steg for alle boligtyper i januar. Huse steg med 1,1% og ligger 9% højere end for et år siden. For lejligheder steg udbudsprisen med 0,1% og ligger i dag knap 7% højere end for et år siden. Prisen på udbudte sommerhuse steg 1,1% og er 17% over sidste års priser.
For første gang i 16 år er der færre end 30.000 Til Salg-skilte på boligmarkedet. Jeg forstår udmærket, hvis man føler, at boligjagten kan være lidt svær i øjeblikket. Samtidig fortsætter udbudspriserne med at stige, så køberne står samtidig også overfor stadig højere priser i jagten på drømmeboligen. Det er dog heldigvis ikke sådan, at danskerne går forgæves, når drømmeboligen skal sikres. Handelsaktiviteten er fortsat imponerende høj. Så det lave udbud og de stadig stigende priser er altså ikke noget, der ligefrem får boligkøberne til at løbende skrigende bort.
Med det nye fald i boligudbuddet er boligkøbernes muligheder faldet i tre måneder i træk. Det kommer i forlængelse af lang periode under coronakrisen, hvor udbuddet er tordnet ned i takt med at danskernes sult efter at købe bolig har revet varerne af hylderne hos de danske ejendomsmæglere. Derfor rammer boligudbuddet nu det laveste siden februar 2006. Og det kan gå hen og blive en udfordring for boligmarkedet.
Det lave udbud ser vi som en risikofaktor for boligmarkedet. Markedet kan få svært ved at imødekomme en potentiel ny stigning i efterspørgslen, såfremt den skulle komme. Konsekvensen kan blive, at priserne igen begynder at stige med høj fart. Med de seneste års kraftige prisstigninger som forhistorie kan nye eskalerende priser hive boligmarkedet ud af balance.
Nye kraftige stigninger i boligpriserne er imidlertid ikke vores forventning men en risiko, vi skal være opmærksomme på. Den seneste tids rentestigning vil reducere efterspørgslen på boligmarkedet, og samtidig ser vi igen boligudbuddet vokse i takt med, at foråret kommer nærmere. Dog skal man ikke binde sig til håbet om et markant højere udbud, selvom pilen skulle pege op.