Flere salgsskilte på boligmarkedet

Aktiviteten på boligmarkedet er faldet mærkbart.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Buldrende boligmarkedet trykker nedslagene

Nye tal fra Boligsiden viser, at antallet af salgsskilte på boligmarkedet voksede med 2.300 i september. Det er nu syvende måned i træk, at boligudbuddet vokser, hvor det samlet er steget med næsten 12.000 boliger i perioden. Det svarer til en stigning på 40%! Også hvis vi tager højde for sæson er udbuddet af boliger vokset med mere end 20%.

I september steg udbuddet af huse knap 5,9%, så lidt mere end 30.000 huse har et salgsskilt stående i forhaven. Udbuddet af lejligheder voksede med 6,2% til nu 8.400 lejligheder. Udbuddet af sommerhuse steg med 2,9%, hvor 4.761 sommerhuse i dag står til salg.

Boligkøberne får løbende mere at vælge mellem. Aktiviteten på boligmarkedet er faldet mærkbart, og det giver plads til, at der igen kommer varer på hylderne hos ejen­doms­mæg­ler­ne. Antallet af salgsskilte ramte så sent som i februar det laveste i 16 år, så i et historisk perspektiv er udbuddet stadig meget lavt. Men det er standhaftigt på vej frem.

De seneste tal viser, at boligudbuddet nu er det højeste siden august 2020. Udbuddet er imidlertid fortsat væsentligt lavere end for blot tre år siden. Sammenligner vi med 2019 på samme tidspunkt af året, så ligger udbuddet af boliger fortsat mere end 20% lavere i dag. Så godt nok er udbuddet voksende, men det er fortsat i den lave ende.

Boligmarkedet befinder sig i en ny virkelighed med massiv modvind. De seneste handelstal viser, at markedet bød på den laveste august-aktivitet i 8 år. Samtidig er priserne begyndt at falde, hvor juli viste det største månedlige fald i mere end 10 år, og det blev fulgt op af yderligere fald i august.

Modvinden til boligmarkedet består af kraftige ren­testig­nin­ger, højere varmeudgifter, høj inflation i samfundet og sidst men ikke mindst en øget usikkerhed for fremtiden. Sporene på boligmarkedet er allerede markante, og de er ikke slut endnu. Vi går ind i en periode med yderligere prisfald. Vi forventer, at huspriserne vil falde med mindst 5%-10% på landsplan, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne vil falde med 10%-15%. Renterne er på det seneste steget yderligere, og fortsætter tendensen om en mere og mere svækket dansk økonomi, så er det ikke usandsynligt, at prisfaldene bliver endnu større.

Relaterede artikler