ECB-møde sender danske boligrenter op

2%-lånet med afdrag handlede inden rentemødet i en kurs omkring 99, mens den i skrivende stund er helt nede i kurs 97,7.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
F1 lander for 20. gang i træk i negativt terræn ved en auktion

I går afholdt den europæiske centralbank rentemøde, og selvom der ikke blev pillet ved renten, så blev der på det efterfølgende pressemøde skruet op for retorikken i forhold til stramninger af pen­gepo­li­tik­ken.

De danske boligejere går heller ikke fri, hvor renten i den grad peger op på de 30-årige fastforrentede lån. 2%-lånet med afdrag handlede inden rentemødet i en kurs omkring 99, mens den i skrivende stund er helt nede i kurs 97,7.

Der bliver taget store lunser af kurserne i det her dage. Og det er i en stør­rel­ses­or­den, som bestemt kan mærkes, når boligejere og boligkøbere skal låne penge. Det har det resultat, at det kan blive 2,5%, som optræder på alles læber, når der tales om fastforrentede lån. For en måned siden var det 1,5% og for godt et år siden helt nede i 0,5%. Det kan nogle gange gå rigtig stærkt, og danskerne oplever det med det samme.  

Fortsætter renterne op, så vil det i første omgang være det 30-årige afdragsfrie lån, som kommer i spil, dernæst det 10-årige afdragsfrie lån og til sidst fastforrentet lån med afdrag.

Ser vi mod boligejere med variabel rente, så betyder de nye meldinger fra ECB også, at sand­syn­lig­he­den for højere renter til dem også er taget mærkbart til. I næste uge er der ren­te­til­pas­nings­auk­tion hos Totalkredit for boligejere med F1- og F3-lån, som skal have ny rente pr. 1. april. Her kan den seneste udvikling betyde, at F3-lånet igen kan vende retur til positivt terræn på renten, hvilket i så fald vil være første gang siden 2017 ved en auktion hos Totalkredit.

Den højere rente på et 30-årigt fastforrentet lån betyder, at det i dag er ca. 1.000 kr. dyrere i månedlig ydelse at låne 1 mio. kr. afdragsfrit i forhold til for 1 år siden. I dag kan man få et fastforrentet 2%-lån med afdragsfrihed til en kurs på 96,7, mens man for 1 år siden kunne få et 0,5% lån med afdragsfrihed til kurs 96,9. Det kan påvirke overvejende boligkøbere, som for nogens vedkommende ganske enkelt må se sig om efter en billigere bolig, da finansieringen er blevet dyrere.

Relaterede artikler