Boligpriserne dykker

Prisfald i denne størrelsesorden på en enkelt måned er dybest set ganske markant.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Antal Til Salg-skilte på boligmarkedet ligger bomstille

Nye tal fra Boligsiden viser, at boligpriserne faldt i juli. Huspriserne faldt med -1,0% og lej­lig­heds­pri­ser­ne faldt med -1,5%. Vi skal mere end 10 år tilbage for at finde så stort et månedligt fald i boligpriserne, når vi tager højde for normale sæsoneffekter.

Det her er ret voldsomme tal for boligmarkedet. Prisfald i denne stør­rel­ses­or­den på en enkelt måned er dybest set ganske markant. Og det er formentlig blot starten på en længere periode med prisfald på boligmarkedet. Samtidig bliver bolighandlerne ved med at dykke og ramte i juli det laveste i næsten et årti. Efter en lang periode med et højtflyvende boligmarked ser vi det nu vakle.

Antallet af bolighandler dykker, hvor der i juli blev handlet 4.801 boliger. Det er det laveste antal bolighandler i en juli måned i ni år. Det er samtidig 18% færre i forhold til i juni. Der handles dog typisk færre boliger i juli, men selvom vi tager højde for sæson, er der fortsat tale om et fald i han­del­sak­ti­vi­te­ten.

Den store forklaring på de markant færre handler og faldende priser ligger hos den store rentestigning, som 2022 har budt på. Renten lyder i dag på 4% mod 2% ved årsskiftet og 0,5% for halvandet år siden. Samtidig er energipriserne steget, hvilket gør livet og opvarmningen i en bolig dyrere. Det sætter sig helt naturligt i bo­li­g­ef­ter­spørgs­len, hvor bolighandlerne dykker og nu også hiver priserne med ned.

Den lavere han­del­sak­ti­vi­tet betyder samtidig, at udbuddet er begyndt at pege op. Det betyder, at boligkøberne har mere at vælge mellem, og at boligsælgerne har flere konkurrenter på markedet. Udbuddet er i et historisk perspektiv fortsat meget lavt, men at det nu vokser, vil være med til at lægge et nedadgående pres på boligpriserne.

Vi forventer, at huspriserne på landsplan står overfor et fald på 5%-10%, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne vil falde med 10%-15%.

Relaterede artikler