Boligkøberne får mere at vælge mellem

Dog er udbuddet fortsat til den meget lave side historisk set.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Kurs mod færrest tvangsauktioner i 14 år

Nye tal fra Finans Danmark viser, at udbuddet af boliger steg lige knap 1.000 i maj. Det er tredje måned i træk, at der kommer flere Til Salg-skilte på boligmarkedet. I løbet af de seneste tre måneder er udbuddet af boliger steget omkring 4.500 boliger, hvilket svarer til en stigning på 15%.

Boligkøberne får nu mere at vælge mellem. Det er ekstremt kærkomment for boligkøberne, hvor de så sent som i vinters havde det laveste antal boliger at vælge mellem i 16 år. Dog er udbuddet fortsat til den meget lave side historisk set. Så er man på boligjagt skal man ikke forvente, at det ligefrem vrimler med Til Salg-skilte. Ikke desto mindre er der flere nu en for blot nogle måneder siden.

Det stigende udbud opleves på for både huse og lejligheder samt sommerhuse. På tre måneder er der kommet godt 2.700 flere huse til salg, så der i dag er 23.635 huse med et skilt i forhaven. Udbuddet af lejligheder er vokset med næsten 1.100 i samme periode til nu 6.092 lejligheder til salg. På som­mer­hus­mar­ke­det er der i dag næsten 700 flere til salg end for tre måneder siden, så der aktuelt står 4.167 sommerhuse til salg.

Siden sidste år er udbuddet af boliger steget med 6%. Dog ligger udbuddet fortsat meget lavt i forhold til tidligere. Sammenlignet med 2020 ligger udbuddet således fortsat 25% lavere og i forhold til 2019 er udbuddet næsten 40% lavere.

Boligmarkedet står i en ny virkelighed, efter renterne er steget, energipriserne gået op og den økonomiske usikkerhed øget. Markedet er også begyndt at tage de indledende knæbøjninger til den nye virkelighed, hvor salgstiderne er blevet længere, afslagene større og udbuddet peger op. Det hele kommer dog fra lave niveauer efter en hæsblæsende periode for et år siden.

Udbudspriserne overrasker med fortsat at stige. Det sker til trods for strid modvind på boligmarkedet fra flere fronter. Det er endnu ikke noget, som har fået mæglerne til at sænke udbudspriserne i nævneværdig grad. Modvinden består i markant højere renter, højere energipriser og økonomisk uro efter Ruslands invasion af Ukraine. Det bider på bo­li­g­ef­ter­spørgs­len, og det er vores klare forventning, at det vil trække både handler og priser ned på boligmarkedet. Det skal dog også siges, at årstiden spiller ind, hvor der ofte er mere positiv stemning på boligmarkedet gennem foråret.

I maj steg udbudsprisen på huse med 0,6% og ligger 7% højere i forhold til for et år siden. For lejligheder steg udbudsprisen med 0,4% i maj og ligger 5,5% højere sammenlignet med sidste år. Som­mer­huspri­ser­ne steg med 1,6% i maj og er knap 8% højere end for et år siden. Boligmarkedet har også sine modsvar til den aktuelt kraftige modvind. Udbuddet er stadig lavt trods den seneste tids stigning, og det vil holde hånden under priserne til en vis udstrækning. Hertil har økonomien det som helhed overordnet godt med rekordhøj beskæftigelse.

Relaterede artikler