Boligkøbere har flere boliger at vælge mellem

Boligudbuddet er dog stadig lavt i en historisk kontekst.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Rekordmange bolighandler i 2021

Dugfriske tal fra Finans Danmark viser, at antallet af Til-salg skilte steg med 2.589 boliger i juni. Vi skal helt om på den anden side af coronakrisen for at finde sidst, hvor boligudbuddet voksede kraftigere fra måned til måned. Helt præcist marts 2018. Det er samtidig fjerde måned i træk, at boligudbuddet har pil opad, hvor der samlet set er kommet 24% til salg. Selv hvis vi tager højde for, at der normalvis kommer flere boliger til salg på denne tid af året, så peger boligudbuddet stadig op.

Til-salg skiltene myldrer frem på boligmarkedet. Der bliver ganske enkelt mere at vælge mellem for boligsøgende danskere efter en lang periode med et ekstremt lavt boligudbud. Boligudbuddet er dog stadig lavt i en historisk kontekst, selvom vi har bevæget os et stykke væk fra bunden.

Udbuddet steg i juni på alle tre boligtyper. Det betyder, at der nu er 25.239 huse til salg, 6.864 lejligheder og 4.380 sommerhuse. Det svarer til en stigning på huse på 6,8% fra måneden før, mens lejligheder steg med 12,7% og sommerhuse med 5,1%. Tidligere på året ramte vi det laveste boligudbud i 16 år, men selvom vi har bevæget os væk herfra, så er boligudbuddet stadig 22% lavere end tiden før corona.

I dagens tal kan vi også se, at udbudspriserne falder med 1,4% for lejligheder i juni. På huse steg udbudsprisen med 1,1% i juni, mens udbudsprisen pegede op med 1,2% for sommerhuse. Fælles for alle tre boligtyper er, at udbudspriserne fortsat er højere sammenlignet med for et år siden.

Udbudspriserne på lejligheder vender snuden nedad i juni med den kraftigste månedlige nedgang i mere end 10 år. Modvinden på boligmarkedet fra stigende renter, stigende energipriser og usikkerhed fra krigen i Ukraine sætter nu mere ind, og det får altså mæglerne til at justere på udbudspriserne på lejlighederne.

Boligmarkedet står over for en mærkbart sværere tid, hvor vi forventer, at både priser og han­del­sak­ti­vi­tet vil være i nedadgående retning. Det er kort og godt blevet dyrere både at købe og eje en bolig. Boligmarkedet har dog stadig et par modsvar i form af rekordhøj beskæftigelse og et udbud, som fortsat er i den lave ende, om end voksende igen. Samlet set forventer vi, at priserne vil falde i omegnen af 5%-10%.

Relaterede artikler