Bolighandler falder til laveste i mere end tre år

Boligmarkedet står i en spritny virkelighed med færre handler og kommende pil ned for priserne.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Boligpriserne stiger for 18. måned i træk

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Finans Danmark viser, at boligpriserne steg i 2. kvartal. Huspriserne steg med 1,2% i forhold til kvartalet før, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne steg med 1,6%. Som­mer­huspri­ser­ne steg samtidig med imponerende 5,6% på blot et enkelt kvartal.

Selvom priserne steg i 2. kvartal, så er det gået anderledes for handlerne. I 2. kvartal blev der i alt handlet 14.973 boliger. Det er godt 1.000 færre i forhold til kvartalet før, og det er samtidig det laveste antal bolighandler på et kvartal siden begyndelsen af 2019.

Det her bliver formentlig det sidste kvartal med stigende priser på boligmarkedet for en periode. Handlerne er dykket mærkbart og senest til det laveste i mere end tre år. Boligmarkedet står i en spritny virkelighed med færre handler og kommende pil ned for priserne. Vi skal ikke lede længe efter årsagerne til et aktuelt hostende boligmarked hvor kraftige ren­testig­nin­ger, højere energipriser og usikkerhed om fremtiden lige nu presser markedet.

I mere friske pristal fra Boligsiden fremgår det, at hus- og lej­lig­heds­pri­ser­ne er faldet i juli og august. I juli faldt priserne med det kraftigste på en enkelt måned i mere end 10 år, og samlet er priser på to måneder faldet med -1,4% for huse og 3,2% for lejligheder. Det fald kommer til at blive forøget over den nærmeste fremtid. Dagens tal viser imidlertid, at priserne afsluttede i fin form, før modvinden har taget et greb om priserne, hvor de første indikationer viser faldende boligpriser.

Vi forventer, at huspriserne står overfor et fald på 5%-10% over det kommende år, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne vil falde med 10%-15%. Det er dog ikke usandsynligt, at faldet kan blive endnu større. Renterne er steget yderligere den seneste tid, og samtidig er tempoet gået markant ned i dansk økonomi. Kommer vi til at opleve en længere periode med en svækket dansk økonomi, så kommer vi også til at tale om endnu større prisfald på boligmarkedet. Det er ikke vores hovedscenarie, men heller ikke et urealistisk scenarie.

Relaterede artikler