Antallet af bolighandler steg i november

Boligmarkedet er nu gennem flere måneder gået ned i tempo og landet stabilt på et mere fornuftigt niveau.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
26.700 boliger står foreløbig færdigt i 2021 - fortsat højere end gennemsnittet for de første 3 kvartaler siden 2015

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at der i november blev handlet 6.376 boliger fordelt på 4.660 huse og 1.716 lejligheder. Det er lidt flere end oktobers handler, der blev opjusteret fra 6.123 til 6.336 handler.

Han­del­sak­ti­vi­te­ten er i en historisk kontekst høj. November i år bød på næstflest handlede boliger i en november måned, kun overgået af sidste år, hvor bolighandlerne for alvor tog fart. Bolighandlerne toppede i foråret, hvor der særligt i marts blev handlet mange boliger med næsten 9.900 på blot en enkelt måned. Siden er tempoet i bolighandlerne stilnet af, og handlerne har de seneste fem måneder ligget stabilt omkring et pænt niveau på 6.000-7.000. De seneste handelstal fra Boligsiden fuldender 2021, og her fremgår det, at 2021 står tilbage som et historisk år med rekord mange bolighandler.

Boligmarkedet er nu gennem flere måneder gået ned i tempo og landet stabilt på et mere fornuftigt niveau. Det kommer efter et hæsblæsende tempo, der prægede boligmarkedet i starten af 2021 med kraftige prisstigninger og rekord mange bolighandler. Det er en positiv og kærkommen udvikling, da de tidligere hastigheder var alt for høje med betydelig øget risiko for at bringe boligmarkedet ud af balance.

Det langsommere tempo kommer af, at mange danskere har fået opfyldt boligdrømmen, og de stærkeste coronaeffekter er fordampet fra boligmarkedet. Samtidig er renten på et fastforrentet 30-årigt realkreditlån også steget ganske betydeligt gennem det seneste år, og det bidrager til at lægge en dæmper på boligmarkedet.

Dagens of­fent­lig­gø­rel­se fra Danmarks Statistik viser desuden, at boligpriser i november faldt i forhold til måneden før. Således faldt huspriserne med 2,6% og lej­lig­heds­pri­ser­ne med 2,5%. Ser vi over de første 11 måneder i 2021 sammenlignet med samme periode i 2020, så betyder udviklingen i november, at huse foreløbigt i 2021 er steget med 10,6%, mens lejligheder er steget med 10,3%.

Boligmarkedet er faldet væsentligt mere til ro mod slutningen af 2021, og det langsommere tempo ser vi bide sig fast ind i 2022. Handlerne vil minde om tiden før corona, mens vi ser priserne stige med 3% for huse og 2% for lejligheder.

Relaterede artikler