Afdragsfrie lån i største fremgang i 11 år

Stigningen i danskernes boliglån sker udelukkende med fastforrentede lån.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Afdragsfrie lån i største fremgang i 11 år

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Finans Danmark viser, at de danske boligejere havde afdragsfrie lån for i alt 782 mia. kr. ved udgangen af 2021. Det er en stigning på 45 mia. kr. i forhold til begyndelsen af året. Dermed tegner 2021 sig for den største stigning i afdragsfrie lån siden 2010. Også i 2020 voksede de afdragsfrie lån, dog kun med 12 mia. kr. I perioden 2014 til 2019 faldt de i gennemsnit med -15 mia. kr. om året.

De afdragsfrie lån er igen kommet på radaren, når boligejerne skal vælge lån. Vi står til bage med et 2021, som bød på den største stigning i de afdragsfrie lån 11 år, og det kommer efter en lang årrække, hvor der har været en decideret reduktion. Men trods stigningen er de afdragsfrie lån ikke i gang med at overtage herredømmet på boligmarkedet, hvor andelen kun snegler sig frem. Det er samtidig væsentligt, at stigningen i de afdragsfrie lån helt og alene sker i kombination med fast rente. Så at af­drags­fri­he­den igen går frem er et op­mærk­som­heds­punkt, men endnu ikke supergødning til bekymring.

De afdragsfrie lån udgør i dag 43,7% af boligejernes lån mod 43,0% for et år siden. Den begrænsede stigning i andelen skyldes, at også lån med afdrag er i fremgang og holder således de afdragsfrie låns andel i skak. I løbet af 2021 voksede boligejernes lån med afdrag med 32 mia. kr. Stigningen i de afdragsfrie lån skal desuden ses i lyset af relativt nye låntyper med 30-års afdragsfrihed, der henvender sig til de mest robuste boligejere, og som er med til at puste til stigningen.

Det samlede udlån hos de danske boligejere voksede de med 77 mia. kr. i 2021. Det svarer til en stigning på 4,5%, hvilket er ganske moderat. Set i lyset af de kraftigt stigende boligpriser og danskernes øgede friværdier er det en yderst begrænset stigning. Op mod finanskrisen voksede boliglånene årligt med mere end 10% i en længere periode og toppede over 14%. Lå­ne­si­tu­a­tio­nen på boligmarkedet i dag kan derfor på ingen måde sammenlignes med midten af 00’erne.

Stigningen i danskernes boliglån sker udelukkende med fastforrentede lån, som er gået frem med 160 mia. kr. på et år. Omvendt er de variabelt forrentede lån reduceret med 84 mia. kr. gennem 2021. Det betyder, at på blot et år er de fastforrentede lån gået fra at have en andel på 51% til 58% i dag, hvilket ligger i kategorien for en eksplosiv stigning for de fastforrentede lån. Den høje andel af lån med fast rente bidrager til den samlede robusthed på boligmarkedet.

Relaterede artikler