2022 styrer mod færrest tvangsauktioner i 16 år

Boligejerne viser utrolig stærk betalingsevne trods en dyr og svær tid.

Boligudbuddet stiger for 2. måned i træk

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i november blev bekendtgjort 115 tvangs­auk­tio­ner, når vi tager højde for sæsonudsving. Det er blot én enkelt tvangsauktion mere end i oktober.

Det bringer totalen for årets første 11 måneder op på 1.238 tvangs­auk­tio­ner svarende til et månedligt gennemsnit på 113. Sidst vi så et tilsvarende lavt niveau var helt tilbage i 2006 og 2007, som bød på henholdsvis 1.161 og 1.274 i samme periode af året.

Tvangs­auk­tio­ner­ne styrer målrettet mod det laveste i 16 år. Det er et af de nøgletal, som stadig står op imod den massive modvind på boligmarkedet. Boligejerne viser utrolig stærk betalingsevne trods en mere dyr og mere svær tid for boligmarkedet og boligejerne, end vi har set i mange år.

Vi forventer dog ikke, at det varer ved. Bolighandlerne er droslet ned måned for måned, priserne har mundvigene nedad, renterne er steget mærkbart og høj inflation gør indhug i danskernes privatøkonomi. Vi forventer, at tvangs­auk­tio­ner­ne igen kan få en periode med pil op.

I tiden efter finanskrisen nåede antallet af tvangs­auk­tio­ner op på mere end 5.000 om året. Det forventer vi ikke, at tvangs­auk­tio­ner­ne når op på denne gang, selvom vi forventer pil op. Boligmarkedet og boligejerne står i dag bedre rustet end i tiden op til finanskrisen. Vi har sparet langt mere op, vi har lånt langt færre penge i vores friværdi og rekordmange er i beskæftigelse. En risiko er dog, at dansk økonomi slår så meget i bakgear, at ledigheden stiger mærkbart, hvilket vil sætte tvangs­auk­tio­ner­ne under et større pres end ventet på nuværende tidspunkt.

Foreløbig er der heller ikke noget, som peger på, at boligejerne har problemer med at betale terminen på boliglånet. Re­stan­ce­pro­cen­ten, som er den manglende betaling på re­al­kre­dit­lå­net, befinder sig nemlig på det laveste i 15 år, og det betyder, at boligejerne i den grad udviser stærk betalingsevne. Desuden vil mange boligejere først forsøge at spare andetsteds end på boligposten i budgettet, hvis der opstår udfordringer med terminen.

Relaterede artikler