104 tvangsauktioner i maj
Antallet af tvangsauktioner er i den ultralave ende i maj.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev bekendtgjort 104 tvangsauktioner i maj, når der tages højde for sæsonudsving. Det er lavere end i april, og antallet af tvangsauktioner er tilbage på det niveau, som har kendetegnet tvangsauktionerne siden efteråret sidste år.
Ser vi på årets første 5 måneder, så har der i alt været 550 i år mod 638 i samme periode sidste år. Det er et fald på 13,8%.
Antallet af tvangsauktioner er i den ultralave ende i maj. Det skyldes især først og fremmest, at boligejerne er solide og velpolstrede med høje formuer og stor jobsikkerhed. Dertil står vi også med et boligmarked, hvor der stadig er fint gang i handelsaktiviteten, og hvor priserne hidtil har haft pil op. Det gør det nemmere at sælge boligen i fri handel, såfremt man skulle stå i den ulykkelige situation og ikke have råd til at sidde i boligen.
Det er naturligvis glædeligt, at meget få boligejere ender med en tvangsauktion, og vi forventer, at det billede også vil gøre sig gældende i den kommende tid. Vi forventer heller ingen markante stigninger i tvangsauktionerne på det lidt længere sigte, selvom det aktuelle omkostningsbillede kan være med til at vende pilen opad.
Skyerne trækker dog op i horisonten på boligmarkedet, for det er ganske enkelt blevet dyrere at være boligejer, som bliver ramt fra flere fronter. Det er især himmelflugten i energipriserne, som bider i boligejernes budgetter, mens også prisstigninger på fødevarer kan mærkes. Hertil kommer en mærkbart højere rente, som dog først rammer eksisterende boligejere med variabelt forrentede lån ved næste rentetilpasning af deres realkreditlån.
Når det bliver dyrere at sidde i sin bolig, så stiger risikoen også for, at tvangsauktionerne på sigt kan begynde at pege opad. Overordnet set er vi dog ikke bekymret på boligejernes vegne, da boligejerne er både robuste og velpolstrede. Derudover vil mange boligejere skære andre steder i budgettet, før boligposten kommer i spil som sidste udvej, og en eventuel påvirkning fra de højere energipriser på tvangsauktionerne er herudover også betinget af varigheden af de højere energipriser.
Såfremt de højere renter og energipriser skulle resultere i et løft til tvangsauktionerne, så går der typisk en rum tid fra, at et eventuelt stød til boligmarkedet kan aflæses i antallet af tvangsauktioner. Typiske vil man nogle måneder inden en bolig ender på tvangsauktion kunne se en stigning i boligejernes såkaldte restanceprocent, som er manglende betaling på realkreditlån. Det har vi endnu ikke set.