Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Rentefald åbner nye muligheder for boligejerne

Rentefald åbner nye muligheder for boligejerne

29. marts 2019
Gå til nyhedsoversigt

Renterne har stort set kun bevæget sig i én retning de seneste måneder – ned! Denne uge er ingen undtagelse, her har renterne taget endnu et dyk, og det har sendt de danske realkreditrenter helt i bund, og realkreditinstitutterne annoncerede i denne uge, at der nu kommer et nyt 30-årigt 1-pct. lån på markedet. Det er første gang i danmarkshistorien. Mulighederne for boligejerne vender jeg tilbage til.

Set med danske øjne er det bemærkelsesværdigt, at renteniveauet fortsætter nedad i en situation, hvor dansk økonomi er inde i en højkonjunktur med tiltagende pres på arbejdsmarkedet. Forklaringen er,  at de lange danske renter er i høj grad bestemt af udviklingen på de internationale finansmarkeder.

Derfor skal vi også se mod udlandet for at forstå det seneste rentefald, og forklaringen skal findes i en kombination af ”bløde” centralbanker og skuffende økonomiske nøgletal. Allerede i starten af marts ændrede ECB sit rentesignal og meldte om uændrede pengepolitiske renter som minimum indtil udgangen af i år. I denne uge bekræftede ECB-chef Mario Draghi sin bekymring omkring vækstudsigterne, og ECB åbnede desuden op for at se på tiltag, der kan mindske den negative effekt på bankernes indtjening ved negative centralbankrenter. Det tolkede markederne som et signal om, at ECB forventer en endnu længere periode med negative renter og muligvis behov for, at renten sættes yderligere ned fra de nuværende -0,4 pct.

Også på den anden side af Atlanten er der kommet bløde udmeldinger. Den amerikanske centralbank (Fed) ser nu ikke længere behov for at sætte renten op i år. Og nok har de økonomiske nøgletal været til den bløde side på det seneste, men udmeldingen kom alligevel som en overraskelse for markedet. Det relativt store skifte skyldes til dels, at flere Fed-medlemmer har åbnet op for, at der efter en lang periode med en inflation under målet på 2 pct. er behov for en periode, hvor inflationen kommer over 2 pct. for at fastholde troværdigheden omkring inflationsmålet. Det betyder, at Fed vil være mere afventende med yderligere stramninger af pengepolitikken, og markedet har tolket det sådan, at det mest sandsynlige næste skridt fra Fed bliver en rentenedsættelse, der kan komme allerede i år.

Selvom det seneste rentefald i bund og grund er udtryk for, at global økonomi er udfordret, så åbner det nye muligheder for de danske boligejere. Rigtig mange kan med fordel give deres nuværende realkreditlån et eftersyn og få banken til at regne på en eventuel besparelse ved en omlægning. Det gælder fx de mange boligejere med 30-årige realkreditlån med en rente på 2,5 pct. hvor mange med fordel kan lægge om til et 1,5 pct. lån, hvis kursen igen sniger sig under 100. Har man et lån med afdrag på 1 mio. kr. vil man kunne spare i omegnen af 250 kr. i ydelse om måneden. Der er en række omkostninger forbundet med en omlægning, men i eksemplet her er de allerede tjent ind efter 2 år.

Bragt i Børsen 29. marts 2019