Skip til indhold

Bankindlånet i ny rekord igen

Siden årsskiftet er der lagt mere end 60 mia. kr. til bankindlånet, som samtidig har krydset 1.200 mia. kr. i 2025.

Indlånet voksede i februar – de sidste feriepenge vil sende indlånet yderligere op

Nye tal fra Nationalbanken viser, at der i maj blev lagt yderligere 25 mia. kr. til bankindlånet, så det nu lyder på i alt 1.259 mia. kr.

Bankindlånet slår ny rekord i maj. Siden årsskiftet er der lagt mere end 60 mia. kr. til bankindlånet, som samtidig har krydset 1.200 mia. kr. i 2025. Foråret fører typisk til højere bankindlån, da der i disse måneder kommer overskydende skat retur til danskerne og mange virksomheder udbetaler aktieudbytte. De penge lander som indlån på danskernes bankkonti. De mange milliarder på danskernes bankkonti bidrager til fortællingen om danskerne som ganske robuste.

Bankindlånet har startet 2025 med en pæn opadgående kurve, hvor der siden årsskiftet er lagt 65 mia. kr. til bankindlånet. Det samlede bankindlån svarer til, at hver voksne person over 18 år i Danmark i gennemsnit har 259.000 kr. stående på en almindelig bankkonto. Det er dog vigtigt at understrege, at det gennemsnit er meget ulige fordelt, og de fleste vil ikke kunne genkende det beløb fra deres egen privatøkonomi.

Det ændrer dog ikke på, at vi danskere har rigtig mange milliarder kroner stående på almindelige bankkonti. Det er da også god latin at have en mindre buffer stående kontant på, hvad der svarer til 2-3 netto må­nedsløn­nin­ger til løbende forbrug og uforudsete udgifter. Men har man mere stående end det, og som ikke er øremærket til nærtstående forbrug, så vil det være oplagt at placere opsparingen på en anden måde. 

Her kan man med fordel overveje at investere pengene i fx aktier via en ak­ties­pa­re­kon­to. Det kræver selvfølgelig, at man har de lidt længere briller på, og har ri­si­ko­ap­pe­tit­ten til det, men det vil være en overvejelse værd. Man kan i den forbindelse også overveje, om midlerne kan anvendes til ekstraordinært afdrag på gæld, indskud på pension eller ener­giop­ti­me­ring af boligen.

Relaterede artikler