Sådan bruger du bedst de penge, du får tilbage i skat

Fredag den 12. april får 3 ud af 4 danskere overskydende skat sat ind på kontoen. Er du en af de heldige, så læs med og få 6 gode råd til, hvordan du får mest muligt ud af pengene.

Sidste år var det gennemsnitlige returbeløb 6.650 kr., og det vil være nogenlunde det samme i år.

”Tikker der overskydende skat ind på din NemKonto fredag den 12. april, er det en god idé lige at stoppe op og gøre dig nogle tanker om, hvordan du kan få mest muligt ud af pengene", siger privatøkonom Brian Friis Helmer.

Mange af os kan være tilbøjelige til at se den overskydende skat som en ekstra luksus, som kan bruges på at forsøde vores tilværelse. Vi skal dog bare huske, at den overskydende skat skyldes, at man har betalt for meget i skat i det foregående år, så det er en slags opsparing. Det er derfor værd at bruge pengene fra skat med omtanke.

6 råd fra privatøkonomen

 1. Betal af på din gæld
  Afhængigt af hvor mange penge du får tilbage, kan du overveje, om pengene skal bruges til at betale noget gæld af for at spare ren­teud­gif­ter­ne. Det er måske ikke det sjoveste at bruge pengene på, men ikke desto mindre er det en god idé.

 2. Spar op
  Det kan være en rigtig god idé at sætte pengene til side, så du har en økonomisk buffer. En grov tom­mel­finger­re­gel siger, at man skal have stående, hvad der svarer til et halvt års udgifter på sin konto. På den måde er der luft i budgettet og penge til at betale uforudsete udgifter til bolig, bil, mobiltelefon mv., som vi alle unægteligt støder ind i på et eller andet tidspunkt i vores liv. Det kan også være en rigtig god idé at oprette en separat opsparing til ferier.

 3. Overvej at investere nogle af pengene
  Du behøver ikke at have en stor formue for, at det kan betale sig at investere. Investering i aktier og obligationer er for alle. Hvis du har fået penge tilbage i skat, allerede har en god opsparing, og du har penge derudover som du ikke lige står og skal bruge i nærmeste fremtid, så kan det være en idé at overveje at investere dem. En nem måde at komme i gang med at investere på er ved at vælge en ak­ties­pa­re­kon­to, læs mere om mulighederne her.

 4. Sæt pengene ind på en børneopsparing
  Har du børn eller børnebørn, kan det være en god idé at sætte dine overskydende skattekroner ind på deres børneopsparing. Du kan oprette en børneopsparing, hvis du er barnets forældre, bedsteforældre oldeforældre eller værge. Læs mere om hvordan du opretter en børneopsparing her.

 5. Lav energivenlige forbedringer i din bolig
  Ener­giop­ti­me­ring kan ses som en god investering. Både for dig og miljøet. Selv om ener­gi­for­bed­ren­de løsninger kan forekomme som store udgifter til at begynde med, skal man huske på, at de hurtigt kan spare dig mange penge i forbrug. Du kan læse mere om ener­gi­renove­ring af boligen her

 6. Indsæt pengene på en al­ders­op­spa­ring
  Det kan også være en fordel at indbetale pengene på en al­ders­op­spa­ring. Du kan indskyde op til 9.100 kr. om året, og på til 58.900 kr. syv år før fol­ke­pen­sions­al­de­ren. Læs mere om vores al­ders­op­spa­ring her.

Relaterede artikler