Hvad sker der med privatøkonomien i 2023?

2022 var et forfærdeligt år for danskernes privatøkonomi, et ”annus horribilis”. Det store spørgsmål er nu, om 2023 bliver bedre? Og kan man selv gøre noget ved det?

Hvad sker der med privatøkonomien i 2023?

Arbejdernes Landsbanks privatøkonom, Brian Friis Helmer, tror, at der er små forbedringer for de fleste danskernes privatøkonomi i 2023. Mere om de enkelte elementer længere nede i artiklen.

Mange danskere har allerede skruet ned for ener­gi­for­bru­get og op for tilbudsjagten, og det er gode steder at tage fat:

”De fleste prisstigninger er jo ude af egne hænder. Man kan ikke rigtig gøre noget ved, at priserne stiger på mad, husleje, boliglån, varme, el, benzin osv. Man må bare håbe det bedste. Men man kan prøve at tilpasse sit forbrug, så det dæmmer op for nogle af pris­stig­nin­ger­ne.”

Er der ellers noget, man kan gøre?

”Det er godt at få overblik over sit eget privatforbrug - og skære til hvor man kan. Det er klogt at genbesøge sit budget og budgetkontoen og se på, hvad man kan forvente af udgifter i 2023. Der skal måske justeres på nogle poster, fordi mange ting er steget i pris i løbet af det seneste år,” lyder det fra Brian Friis Helmer.

”Du skal i hvert fald huske at opdatere forskuds­op­gø­rel­sen for 2023 på skat.dk, hvis dit boliglån er steget i rente sammenlignet med sidste år. Det udløser nemlig et skattefradrag, så du får udbetalt mere af din løn hver måned. Men pengene bør bruges til de stigende renter og ikke til rødvin, desværre.”

Herunder gennemgår vi for­vent­nin­ger­ne til renter, energipriser, inflation og boligpriser:

Renter

I starten af 2022 lød renten på et fastforrentet realkreditlån på 2 pct. I slutningen af 2022 var den steget til 5 pct. Her forventer vi at være på toppen nu.
Vi forventer yderligere et par ren­te­for­hø­jel­se i februar og marts fra ECB og Nationalbanken på ca. 0,5–1 pct., og det vil påvirke banklån og variabelt forrentede realkreditlån.

Derefter er forventningen, at renterne vil stabilisere sig og måske falde lidt mod slutningen af året.

Energipriser

El- og gaspriser har omkring årsskiftet taget et pænt dyk, så de ikke ligger så højt som i 2022. Benzinprisen er nu faldet til et niveau omkring 14 kr., hvor den i maj 2022 var helt oppe over 18 kr.

Forventningen for 2023 er, at el- og gaspriser stabiliserer sig på et lavere niveau. Det er dog behæftet med stor usikkerhed, og priserne kan risikere at stikke af igen. Lige nu er vi dog ret fortrøst­ning­ful­de og tror ikke, at det ikke bliver så slemt som i efteråret 2022.

Inflation

Inflationen nåede i efteråret 2022 op på det højeste i 40 år og sluttede året på ca. 8 pct. Pris­stig­nin­ger­ne har gjort det omkring 40.000 kr. dyrere for en gennemsnitlig dansk børnefamilie i årligt forbrug. De stigende priser sendte samtidig reallønnen ned med omkring 5 pct. Det største fald i købekraften i over 25 år.

Inflationen vil falde gennem 2023. Dvs. mange priser vil stadig stige, men ikke med samme kraft. I øjeblikket peger fødevarepriser, fragtrater og råvarepriser nedad, og de meget afgørende energipriser har forladt de tårnhøje niveauer. Men samme energipriser er også den store ubekendte faktor, som kan sende inflationen opad igen.

Boligpriser

Efter mere end 10 år med konstant stigende boligpriser, gik det ned af bakke i 2022. De seneste tal fra Danmarks Statistik viser udviklingen for fra 2. til 3. kvartal, hvor lejligheder faldt 5,6 pct., mens huse faldt 2,3 pct. Aktuelt er boligpriserne sendt tilbage til ca. samme niveau som ved indgangen til 2021.

I 2023 forventer vi på landsplan, at huse står overfor yderligere fald på 5–10 pct., mens lejligheder kan falde yderligere 10 pct. eller mere. Prisfaldet vil være mest udtalt i og omkring de større byer.

Konklusion - med ubehagelig joker

2023 ser ud til at blive et lidt bedre pri­va­tø­ko­no­misk år end 2022 – det kunne næsten heller ikke blive meget værre. Det kan godt blive lidt billigere at være dansker – også på grund af bebudede skat­te­let­tel­ser. Det kræver dog, at man er i arbejde, og netop risikoen for ledighed bliver nok den største joker for mange i 2023. Lige nu er ledigheden på 80.000 tæt på det laveste i 14 år. Men vi forventer desværre, at ledigheden vil pege op det kommende år.

Relaterede artikler