4 gode råd til din årsopgørelse

Fra den 11. marts får du officielt adgang til din årsopgørelse for 2023. Få gode råd til hvad du skal holde øje med.

En meget stor del af danskernes personskatter kører fuldstændig automatisk, men når årsopgørelsen lander, er der dog alligevel især 4 ting, som er vigtige at forholde sig til.

1. Tjek be­for­drings­fradrag

Du kan få kørselsfradrag for din transport, hvis du har over 12 km til arbejdet, og det gælder uanset, om du kører i bil, bus, tog eller på cykel. Du skal bare huske selv at indberette det. Du får fradrag for de dage, du reelt køer til og fra arbejde. Hvis du er en af dem, der har arbejdet mere hjemmefra i 2023, kan der vente et skattesmæk, hvis du har pendlet mindre end forudsat.

2. Rentefradrag

En del boligejere har fået ny, og højere, rente på deres realkreditlån i 2023. Det gælder både boligejere, som har konverteret deres fastforrentede lån, og boligejere som har et variabelt forrentet lån. Har du højere renteudgifter, så får du også et højere rentefradrag, og det betyder isoleret set, at du får penge tilbage i skat.

For mange boligejere vil der også være højere renteudgifter i 2024, og vil man have de penge udbetalt før årsopgørelsen kommer i marts 2025, så skal man benytte lejligheden til, at man er logget på skat.dk og besøge sin forskuds­op­gø­rel­se. På den måde kan man afbøde lidt af ren­testig­nin­gen med det samme i stedet for at vente på at få pengene retur næste år. Det kræver dog, at man forskud­s­re­gi­stre­rer sine nye, og højere, renteudgifter og på den måde får et højere fradrag med det samme og får mere udbetalt i løn.

3. Registrer Ser­vi­ce­fradra­get

Har du fået udført udvalgte serviceydelser som fx rengøring eller vin­du­es­puds­ning hjemme hos dig, kan det trækkes fra i skat. Her kan du trække op til 6.600 kr. fra pr. person. Det kræver, at arbejdet er udført i 2023, og at fakturaen blev betalt senest 29. februar 2024. I 2024 er fradraget hævet til at udgøre 11.900 kr. pr. person.

4. Hvis din jobsituation har ændret sig

Beskæftigelsen bød på en pæn fremgang i 2023, hvor der er kommet mere end 30.000 flere i beskæftigelse sidste år. Hvis du er gået fra at være arbejdsløs til at være i arbejde eller går væsentligt op eller ned i løn, så påvirker det resultatet på årsopgørelsen – især hvis du ikke har tilrettet din forskuds­op­gø­rel­se.

Kast et blik på forskuds­op­gø­rel­sen for 2024

Når du alligevel er logget på skat.dk, kan du med fordel tjekke din forskuds­op­gø­rel­se for 2024 og sikre dig, at tallene stemmer. Det gælder uanset, om du skal have penge tilbage i skat, eller om du skal betale restskat.

Er du kommet i arbejde i løbet af 2023 eller har skiftet job, så giver det anledning til, at du får set på be­for­drings­fradra­get, men du bør også tjekke, at din indkomst er registreret korrekt. Det er især vigtigt, hvis du kommer lige over eller under top­skat­te­græn­sen, men kan også have betydning, hvis du i dag får det maksimale be­skæf­ti­gel­ses­fradrag, men fremover har en lavere indtægt, hvor du ikke modtager det maksimale be­skæf­ti­gel­ses­fradrag.

 

Relaterede artikler