Tysk inflation falder

Den tyske inflation fortsætter ned. Selvom dalende inflation er ventet, så er bekræftelsen kærkommen. Og faldet er tilmed lidt større end ventet. Inflationen er dog stadig vanvittig høj, og det er alt for tidligt at juble. Prispresset er fortsat til stede i Tyskland og den europæiske økonomi som helhed.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Tyskland viser, at den tyske inflation falder til 7,2% i april fra 7,4%. Det er et lidt større fald end ventet, da der var ventet et fald til 7,3%. Det nye fald i inflationen sker i forlængelse af et gedigent dyk i marts, hvor inflationen dykkede med det største månedlige fald i Tyskland siden 1992. Det viser netop of­fent­lig­gjor­te tal fra tyske Destatis. Den tyske inflation toppede i oktober på 8,9%.

Den tyske inflation fortsætter ned. Selvom dalende inflation er ventet, så er bekræftelsen kærkommen. Og faldet er tilmed lidt større end ventet. Inflationen er dog stadig vanvittig høj, og det er alt for tidligt at juble. Prispresset er fortsat til stede i Tyskland og den europæiske økonomi som helhed. Derfor kommer dagens tal ikke til at gøre en pind forskel for ECB, som ventes at hæve renten igen i næste uge.

På torsdag i næste uge holder den europæiske centralbank rentemøde. Vi forventer, at ECB hæver renten med 0,25 procentpoint. ECB har siden sommer hævet renten uafbrudt til samtlige rentemøder. Tilbage i sommer lå renten i rekordlave -0,50% men er nu hævet til 3,00%, hvilket er det højeste siden 2008.

Den faldende inflation gennem den seneste tid skyldes ikke mindst basiseffekter. For lidt over et år siden tog priserne for alvor fart på med energipriserne i førertrøjen. Og de prisstigninger for lidt over et år siden nu falder simpelthen ud af in­f­la­tions­be­reg­ning, da inflation måler priserne i dag sammenlignet med året før. Så meget af faldet er simpelthen båret af den her basiseffekt og ikke af, at priserne decideret falder. Ser vi på den månedlige prisudvikling i Tyskland, så steg priserne i april med 0,4%.

På tirsdag får vi inflationstal for hele eurozonen. Her er det forventningen, at inflationen kommer til at ligge nogenlunde uændret på 6,9%.

Relaterede artikler