Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Stigning i antallet af tvangsauktioner i april

Stigning i antallet af tvangsauktioner i april

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev bekendtgjort 133 tvangsauktioner i april, når der tages højde for sæsonudsving. Det er mere end det vi har set hver måned siden oktober, hvor antallet af tvangsauktioner har svinget omkring 100, men det er stadig et godt stykke under månedsgennemsnittet for 2020, som lød på 176 tvangsauktioner.

Ser vi på årets første fire måneder til sammen, har der foreløbigt i været 442 tvangsauktioner mod 516 i samme periode sidste år. Det er et fald på godt 14%.

Det fortsat begrænsede omfang af tvangsauktioner skyldes først og fremmest, at danskernes privatøkonomi er bundhamrende solid med velpolstrede formuer og høj jobsikkerhed. Dertil skal en væsentlig forklaring også findes i boligmarkedets fortsat høje handelsaktivitet og stigende priser. Det gør det nemmere at sælge boligen i fri handel, såfremt man skulle stå i den ulykkelige situation og ikke have råd til at sidde i boligen.

Det er glædeligt, at det fortsat er et fåtal af boligejere, der aktuelt står og skal sælge boligen på tvangsauktion. Og vi forventer, at det vil fortsætte i den kommende tid.

Der lurer dog også mørkere skyer længere ude i horisonten for boligmarkedet, da det er blevet dyrere at være boligejer. Det skyldes de seneste måneders markante stigninger i både energipriser og boligrenter. For eksisterende boligejere bider energiprisernes himmelflugt her og nu i budgetterne, hvor også stigende priser på fødevarer begynder at kunne mærkes. Samlet set har prisstigningerne i samfundet ramt det højeste siden 1985. Hvor stor indflydelse de stigende energi- og fødevarepriser vil få på antallet af tvangsauktioner, afhænger af hvor længe energi- og fødevarepriserne forbliver høje. Hertil har eksisterende boligejer med variabelt forrentede lån udsigt til en højere rente ved næste refinansiering. Det vil selvsagt påvirke budgettet hos de boligejere, der har variabel rente – om end vi på alle måder er trygge omkring det og ikke ser stigning i tvangsauktioner af den grund. Der hvor vi i højere grad ser, at de stigende boligrentere kan komme til at få indflydelse på omfanget af tvangsauktioner, er via aktiviteten på boligmarkedet.

Overordnet set er vi ikke bekymret for boligmarkedet og boligejernes robusthed. Vi venter heller ingen markante stigninger i tvangsauktionerne på det lidt længere sigte, selvom det aktuelle omkostningsbillede er med til at vende pilen op ad. Såfremt de højere renter og energipriser skulle resultere i et løft til tvangsauktionerne, så går der typisk en rum tid fra, at et eventuelt stød til boligmarkedet kan aflæses i antallet af tvangsauktioner. Typiske vil man nogle måneder inden boliger bliver sat på tvangsauktion kunne se en stigning i boligejernes såkaldte restanceprocent, som er manglende betaling på realkreditlån. Det har vi ikke set endnu. Tværtimod fik vi tidligere på ugen bekræftet, at boligejerne har den bedste betalingsevne i 14 år.