Bankindlånet stiger i januar

Det betyder, at danskerne samlet set har næsten 1.200 mia. kr. stående på almindelige bankkonti.

Vej Med Huse

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Nationalbanken viser, at bankindlånet steg med 7 mia. kr. i januar til rekordhøje 1.198 mia. kr. I 2024 steg bankindlånet med 5,6%, mens fremgangen lød på næsten identiske 5,4% i 2023.

Bankindlånet går ind i 2025 med endnu en stigning. Det betyder, at danskerne samlet set har næsten 1.200 mia. kr. stående på almindelige bankkonti. Der er mange forklaringer på det stigende bankindlån, hvor både fremgang på boligmarkedet, et stærkt arbejdsmarked og en ganske solid betalingsevne er blandt årsagerne. Vi forventer, at fremgangen for bankindlånet fortsætter i 2025.

 Det samlede bankindlån svarer til, at hver voksne person over 18 år i Danmark i gennemsnit har 247.000 kr. stående på bankkontoen ved udgangen af januar. Det er dog vigtigt at understrege, at det gennemsnit er meget ulige fordelt, og de fleste vil ikke kunne genkende det beløb fra deres egen privatøkonomi. Det samlede bankindlån fortæller os dog alligevel noget om, hvor solide danskerne er som helhed, som i øvrigt også bekræftes af en lang række af øvrige tal.

Det stigende bankindlån afspejles også af, at friværdierne hos boligejerne som helhed er ganske store. Når en given boligejer sælger sin sidste bolig, genererer det ofte indlån gennem en årelang værdistigning på boligmarkedet. På den måde ender den forøgede friværdi i sidste ende ofte som frie midler, og har derfor en del at sige for udviklingen i bankindlånet.

Vi forventer, at bankindlånet fortsætter med at vokse i år. Vi har et bomstærkt arbejdsmarked med rekordhøj beskæftigelse, lav ledighed og med pæne lønstigninger. Også boligmarkedet befinder sig et godt sted, og endda med forventning om fortsatte prisstigninger, og hvor vi samtidig ser få tvangs­auk­tio­ner og solid betalingsevne. Det er alle faktorer, som er med til at trække pilen op for bankindlånet.

Relaterede artikler