Skip til indhold

Pil op på udbudspriserne på boligmarkedet

Det højere boligudbud fungerer dog som en delvis bølgebryder mod, at udbudspriserne stikker helt af.

Rækkehuse

Dugfriske tal fra Finans Danmark viser, at udbudspriserne på huse og lejligheder steg med henholdsvis 0,4% og 0,2% fra august til september. Det giver en stigning på 3,7% på huse og 3,6% på lejligheder over det seneste år. Antallet af udbudte boliger er også steget i den seneste tid, så der nu står i alt 47.828 boliger til salg på landsplan.

De højere udbudspriser betyder, at et gennemsnitligt hus på 140 kvm. er udbudt til 2,90 mio. kr. i dag, mens en lejlighed på 90 kvm. er udbudt til 3,75 mio. kr. Det er en stigning på 104.000 kr. på huset og 131.000 kr. på lejligheden på 1 år.

Udbudspriserne peger op i et afdæmpet tempo på næsten 4% på huse og lejligheder. Det højere boligudbud fungerer dog som en delvis bølgebryder mod, at udbudspriserne stikker helt af. De flere salgsskilte giver nemlig køberne flere valgmuligheder, men også bedre for­hand­lings­kraft over for sælger. Og det er med til at holdesnor i priserne, som dog får medvind fra lavere renter, forøget købekraft og rekordhøj beskæftigelse.

Over de seneste to år er udbuddet af huse steget med 21%, mens det er hele 43% for sommerhuse. På lejligheder er boligudbuddet omvendt faldet med ca. 9% de seneste to år. I den kontekst er det vigtigt at huske, at vi kommer fra et meget lavt niveau, og således er på vej mod en normalisering af boligudbuddet fra tiden før corona end et decideret brandudsalg af boliger. De flere salgsskilte rundt om i landet betyder odg, at der holdes snor i pris­stig­nin­ger­ne. For en potentiel boligkøber har mere at vælge i mellem, og kan tillade sig mere betænkningstid, når der er flere boliger at vælge i mellem. Og sælgerne har flere konkurrenter på markedet, og det gør deres for­hand­lings­rum mindre end vi fx så under corona.

Mens det voksende boligudbud står på den ene side af bo­lig­prisvægtskå­len, så står der en del faktorer på den modsatte side. Løn­stig­nin­ger­ne er på sit højeste i mindst 30 år, og danskernes købekraft er mærkbart på fremmarch i øjeblikket. Beskæftigelsen er rekordhøj og ledigheden er ganske lav, og vi ser samtidig, at ren­testig­nin­ger er vendt til mindre fald. Det understøtter prisstigninger, og vi forventer da også samlet set, at boligpriserne vil stige i svag opadgående retning i den kommende tid.

Relaterede artikler

  • Salgstiderne på boligmarkedet rammer det laveste i 13 år - og bunden er ikke nået

    Prisnedslag på bolighandler falder

    Det sker efter en periode, hvor nedslagene har ligget stabilt omkring 6-7%.
  • Kvinde Kikker Ud Fra Altan

    30% færre lånetilbud i februar

    Det er langtfra unormalt, at vi ser netop det ske ovenpå en januar måned, som bød på opsigelsesfrist på fastforrentede lån.
  • Udsigt Hen Over Hustage

    Boligpriser med pil op i årets to første måneder

    Og lejlighedspriserne når endda nye rekorder.
  • Antal Til Salg-skilte på boligmarkedet ligger bomstille

    Stillestående boligudbud i februar

    Det kommer i forlængelse af et fald i boligudbuddet på 14% siden september.
  • Vej Med Huse

    Bankindlånet stiger i januar

    Det betyder, at danskerne samlet set har næsten 1.200 mia. kr. stående på almindelige bankkonti.
  • Udsigt Hen Over Hustage

    Boligejernes rentebetalinger peger lidt ned i januar

    Det er ikke massive fald vi taler om, men retningen er ned.
  • Kvinde Sidder På Altan Og Kikker Ud

    Et flertal af danskerne forventer højere boligpriser

    Knap 6 ud af 10 danskere forventer stigende boligpriser det kommende år.
  • Godt gang i bolighandlerne i alle regioner

    Boligpriserne stiger igen

    Der er dog gode forklaringer på, hvorfor vi ser priserne pege op.