Stigende renter – hvad betyder de for dig?

Renterne stiger, lyder det næsten dagligt fra økonomer og medier, og det kan for alvor mærkes i budgettet. Men renter er ikke ”bare” renter. Der er forskellige renter, og det er faktisk ikke bankerne selv, der styrer dem.

Stigende renter – hvad betyder de for dig?

Ser vi først på den rente, som du betaler på et realkreditlån, så er den rente steget med raketfart her i 2022. Fra 1,5 pct. til 4-5 pct. på et almindeligt 30-årigt, fastforrentet realkreditlån med afdrag.

Ligeledes stiger de korte (variable) re­al­kre­di­tren­ter (på F-kort, F1, F3 og F5) lige nu for hver gang, de fastsættes på ny. For eksempel: Den F3-rente, der kommer til at gælde fra 1. oktober 2022, er for nylig landet på 1,65 pct. (mod -0,57 pct. for 3 år siden). For det lån betyder det, at der skal findes 1.370 kr. mere om måneden efter skat pr. lånt afdragsfri million i de kommende 3 år. Det er 16.440 kr. om året i 3 år.

Og så lad os lige slå fast: Re­al­kre­di­tren­ter styres IKKE af bankerne, men af bagvedliggende obligationer og mar­keds­be­væ­gel­ser, der især påvirkes af store in­sti­tu­tio­nel­le investorer på ob­liga­tions­mar­ke­det. Da de danske re­al­kre­di­tren­ter var helt i bund i for et par år siden, var det bl.a., fordi store japanske investorer placerede pengene sikkert her.

Hvad betyder ren­testig­nin­ger på realkreditlån for boligmarkedet?

Stigende re­al­kre­di­tren­ter gør det dyrere at finansiere et boligkøb. Derfor vil de stigende renter skabe et nedadgående pres på boligmarkedet. Vi forventer faldende boligpriser det kommende års tid, op til 10-15 pct. på henholdsvis huse og lejligheder.

Hvad betyder højere renter for boligkøbere?

Stigende re­al­kre­di­tren­ter kan have den konsekvens for boligkøbere, at flere er nødt til at overveje en billigere eller mindre bolig – eller måske en anden beliggenhed. Nogle vælger at sætte boligkøbet på pause i en periode, dog ikke så mange.

Hvad med de ”almindelige” renter i bankerne?

De danske bankrenter hænger i høj grad sammen med renterne i ECB (Den Europæiske Centralbank) og Nationalbanken i Danmark. (ECB og Nationalbanken følges ad, fordi den danske krone har fast­kur­spo­li­tik med euroen).

Da ECB den 21. juli satte renten op med 0,5 pct., gjorde Nationalbanken det samme. Derfor valgte vi som bank også at sætte indlånsrenten op, så det nu er slut med negative renter på kundernes opsparinger.

På samme måde hæver vi også udlånsrenterne med 0,5 pct. på alle udlån (undtagen Klimalån) med virkning fra 15. september 2022.

Det bliver altså dyrere at låne penge i banken. Til gengæld bliver det billigere – ja faktisk gratis i Arbejdernes Landsbank – at have penge stående på kontoen.

Økonomer forventer, at ECB (og dermed også Nationalbanken) vil hæve renterne yderligere med mindst samme volumen til september - og forventeligt også oktober og december.

Hvad betyder ren­testig­nin­ger for boligejere?

Ren­testig­nin­ger på realkreditlån betyder ikke noget for din månedlige ydelse, hvis du allerede har et fastforrentet lån og har låst renten fast på måske 0,5 pct. eller 1,5 pct. I det tilfælde kan du i stedet overveje at ”opkonvertere” dit realkreditlån til et lån med en højere rente og derved skære en pæn del af din restgæld. Det forklarer vores cheføkonom mere om på denne video.

Men hvis du skal have et nyt realkreditlån eller omlægge dit lån, så bliver det dyrere i dag end tidligere.

Relaterede artikler